For at vi skal ha verdier å dele, må noen skape dem, og da trenger vi gründere

Av
DEL

LederDet skjer enormt mye i Bodø for tiden. Byggeaktiviteten er fortsatt høy, investeringene øker og framtidstroen blomstrer. Og det til og med før vi har kommet ordentlig i gang med spennende prosjekter som Ny by-ny flyplass og Europeisk kulturhovedstad. En av årsakene til det er et kreativt og framoverlent næringsliv, med kommune, fylke og andre offentlige etater som gode tilretteleggere for vekst og utvikling. Ja, det Bodø har fått til de siste årene er på mange måter et kroneksempel på den norske modellen på sitt beste: Et tett samarbeid mellom privat og offentlig sektor for å utvikle samfunnet i en mer positiv retning for innbyggerne.

Dette er ikke noe som kommer av seg selv, og Bodøs politikere skal ha ros for den jobben de har gjort siste årene. Både gjennom store utbyggingsprosjekter som Stormen og tilrettelegging for en ny giv i både sentrumsutvikling og næringsutvikling. Men hovedjobben er gjort av byens innbyggere selv, ikke minst dens næringsdrivende med sine ideer og sine investeringer. Derfor er denne ukens gründeruke så viktig. Både for å sette søkelyset på betydningen av gründere, og for å bidra til enda flere aktiviteter og bedrifter som ønsker å satse på Bodøs framtid.

Det er fjerde gange gründeruka GNIST avholdes, med sin kombinasjon av workshops, foredrag og nettverksbygging. Antall deltakere har bare økt, og vi finner dem i alle aldersgrupper og innen de fleste næringer. Dette er mennesker med kreativitet, ideer og pågangsmot, men få av dem er født gründer. Å sette en idé ut i livet og deretter tjene penger på den krever både kapital og kunnskaper. Ikke bare om det området man vil satse innen, men også om regnskap, arbeidskontrakter, lønnssystemer osv. Det er kanskje her en uke som GNIST har sin største verdi, ved å koble folk med ideene med folk med kunnskap og kapital. Det er derfor all grunn til å gratulere og hylle de som står bak dette tiltaket.

Det er nemlig lett å glemme i hverdagen, men for at vi som samfunn skal ha verdier å dele, må noen skape dem. Det er primært oppgaven til det private næringslivet, alle land som har prøvd andre løsninger har mislyktes. Heri ligger også et problem for Bodø, Nordland og Nord-Norge: en for stor andel av sysselsettingen her nord finnes innen offentlig sektor. Det er intet galt i det, men det gjør oss mer avhengige av staten og overføringer derfra. Å utvikle flere private arbeidsplasser er derfor også en nøkkel til å sikre lokal utnyttelse av lokale ressurser. Da trenger vi stadig nye gründere, villige til å ta en sjanse og bygge opp nye arbeidsplasser. Denne uken møtes de, og de fortjener vår hyllest.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags