Kanskje «Bli ferdig med arrogansen» bør bli elitens nye slagord?

Av
DEL

Apropos«Bli ferdig med Brexit». Det var slagordet Boris Johnson gikk til valg med denne gang, og det virket.

Selv folk som alltid har stemt Labour holdt seg for nesen og stemte på De konservative denne gang. Mange som sa nei til Brexit i 2016 må nødvendigvis også ha gjort det, når vi ser på stemmetallene.

Så lei er folk av bråket rundt Brexit, en evigvarende krangel som har ført til politisk forstoppelse og tilnærmet stillstand på alle andre områder.

Og så er det dette med demokratiet da; når folket har sagt ja til å melde Storbritannia ut av EU er det de folkevalgtes jobb å gjennomføre det, ikke sabotere prosessen.

Boris Johnson er en merkelig politisk kreasjon. Med håret i alle retninger og en keitete kostskolesjarm framstå han ofte som klassens klovn.

Men bak det uflidde ytre ligger en klartenkt og kynisk hjerne. Hvis mål svært lenge har vært å innta nr. 10 Downing Street. Noe han klarte for noen måneder siden.

Den gang ble han spådd å bli den kortest sittende statsminister i britisk historie. Nå har han i stedet vunnet en historisk stor valgseier for sitt parti.

Nå skal man ikke overdrive Johnsons betydning for denne seieren. Den kommer antakelig mer på tross av hans personlighet, enn på grunn av den.

Slik de fleste i USA er fullstendig klar over Donald Trumps mange og dype karakterbrister, men likevel stemmer for ham.

Det Johnson og Trump også har til felles er er godt utviklet evne til å avlese stemninger i folkedypet.

Dette er stemninger som gjerne går både andre politikere, journalister og akademikere hus forbi.

Både fordi vi i utgangspunktet misliker det de «uvitende masser» står for, og fordi de fleste av oss kjenner flere lesbiske professorer enn kassadamer på Rema.

Vi tilhører en velmenende liberal elite som har vært på vinnersiden i den økonomiske sosiale og kulturelle utvikling de siste årene. Tapernes bekymringer er aldri våre bekymringer.

Det paradoksale er at Johnson og Trump også tilhører denne vinnende eliten. Trump var da også lenge overbevist om at han ville tape valget.

Mannen som overbeviste ham om at en seier var mulig er Steven Bannon. En høyreradikal aktivist med et bredt kontaktnett og et klart budskap til velgerne.

Også Johnson har sin Bannon. Han heter Dominic Cummings, og ledet kampanjen for Brexit under slagordet «Ta makta tilbake».

Nå er han Johnsons spesialrådgiver, og mannen bak «Bli ferdig med Brexit».

I filmen «Brexit: An uncivil war» spilles Cummings av Benedict Cumberbatch.

I en ikonisk scene legger han bokstavelig talt øret mot bakken, ser inn i kamera og sier: «Lyden øker i styrke. Hva betyr det? Hva prøver den å si oss»?

Det er et litt overtydelig bilde av både viktigheten av å lytte til grasrota, og årsaken til at Brexit ble en realitet.

Den politiske eliten, med statsminister Cameron i spissen hadde glemt å lytte på grasrota.

For hadde de gjort det ville de aldri turt å arrangere en folkeavstemning. Og før de lærer seg å legge øret til bakken, vil de fortsette å tape avstemninger.

Så kanskje «Bli ferdig med arrogansen» burde bli deres nye slagord?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags