Vis meg et eneste vakkert leilighetskompleks i denne byen og jeg skal gi deg en pose Twist.

Østre Skolepark er det verste eksempelet og kalles på folkemunne Norges svar på Murmansk, skriver Helge Grønmo.

Østre Skolepark er det verste eksempelet og kalles på folkemunne Norges svar på Murmansk, skriver Helge Grønmo. Foto:

DEL

Da jeg flyttet til Bodø i 1995 var fylkeshovedstaden en ganske usjarmerende småby preget av arkitektur som i beste fall var tilfeldig og basert på billige løsninger. Dette var i hvert fall bildet utenforstående hadde av Bodø.

Siden har jeg fått et mer nyansert bilde av min nye hjemby. Man skal være i overkant patriotisk for å kalle Bodø en arkitektonisk perle, men den har sin udefinerbare sjarm. Byen fungerer.

Nå står Bodø overfor et paradigmeskifte. De neste årene kommer til å redefinere byen. Det gjelder både det visuelle og hvordan vi bruker byen. Tiden der folk bodde i eneboliger med stor hage er for lengst over. Nå er det leilighetsbygg som dominerer. Vi skal ha flest mulig inn på minst mulig plass. Det er ikke fordi mennesker nødvendigvis liker å bo tett på hverandre. Det er fordi vi må. I hvert fall hvis man vil bo innenfor bomringen.

Mangel på areal i sentrum gir nå utbyggerne sjansen til å bygge i høyden. Det er fornuftig. Samtidig påfører det utbyggerne et ikke rent lite ansvar. For de legger beslag på det offentlige byrom i så stor grad at de burde ha et mye større fokus på det estetiske. Vi skal tross alt se på disse byggverkene i hundre år framover. Jeg skjønner at utbyggere må tenke økonomi, men det settes tydeligvis få krav til det arkitektoniske uttrykket. Vis meg et eneste vakkert leilighetskompleks i denne byen og jeg skal gi deg en pose Twist.

I dag virker det som om utbyggerne har mye større makt og innvirkning på utviklingen av Bodø, enn byplankontoret og det politiske miljøet. Pengene rår.

Med argumenter som verdiskapning, sysselsetting og boligmangel kan utbyggerne dundre fram som de vil. Østre Skolepark er det verste eksempelet og kalles på folkemunne Norges svar på Murmansk. Saksbehandlerne i kommunen må ha vært bevisstløse i gjerningsøyeblikket. Måtte lignende bygg aldri settes opp igjen. Noe sted i verden.

Vi vokser med mellom 500 og 1000 personer hvert år. (Framtidige flyktningkriser kan øke dette tallet betraktelig.) Selv om det ser ut som om byen er midt inne i en voldsom byggeboom, så er det mangel på boliger i Bodø. Det betyr at vi trenger et høyere tempo i boligbyggingen. La oss ikke håpe at det betyr at utbyggerne får ta snarveier.

Også utbyggerne av næringsbygg bør strammes opp. De store butikkjedene får sette opp blikkskur til tross for at de omsetter for milliarder. Det er skammelig. Jeg bryr meg ikke om at Rema kutter Mack fra sortimentet, men det irriterer meg at de får bedrive visuell forsøpling.

Bodø har nettopp fått en 17 etasjes «skyskraper» i havna. Nå kommer det snart to nye. Jeg håper at disse erigerte tårnene kan tilføre byen mer enn skygge.

Helge Grønmo, kulturleder

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags