Selv om det er folkevalgte og fagfolk som sitter med ansvaret for å planlegge og utvikle byen Bodø, er det også opp til oss å bidra.

Bidrag: Selv om det er våre folkevalgte og fagfolk på kommunen som sitter med ansvaret for å planlegge og utvikle byen Bodø, er det også opp til oss å bidra. Illustrasjonsfoto

Bidrag: Selv om det er våre folkevalgte og fagfolk på kommunen som sitter med ansvaret for å planlegge og utvikle byen Bodø, er det også opp til oss å bidra. Illustrasjonsfoto

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerSelv om det er våre folkevalgte og fagfolk på kommunen som sitter med ansvaret for å planlegge og utvikle byen Bodø, er det også opp til oss å bidra. Dette var bakgrunnen da en engasjert gjeng etablerte en lokal bolig- og byplanforening for Bodø i desember 2016. Siden har vi arrangert uformelle møter om temaer som «Hvem bygger vi byen for» og «Bilen og Byen». Formålet med BOBY Bodø er nettopp å være et tverrfaglig møtested og forum for boligspørsmål og planlegging.

Kan du ikke noe om byplanlegging, sier du? Blir det for komplisert og ullent, og helt på siden av det du kan noe som helst om? Vi mener tvert om at hver enkelt av oss faktisk er eksperter på hvordan byen fungerer som sted å bo, jobbe eller besøke, fordi det er våre erfaringer som må være utgangspunktet. Hvordan opplever vi byen? Hva er det vi setter pris og ønsker å ta vare på? Hva er det vi mangler? Hva kan gjøres bedre? BOBY Bodø ønsker å bidra gjennom å formidle og dele kunnskap om planlegging, og åpne for diskusjon om hva vi ønsker for byen vår.

For at planlegging skal fungere trengs både fagfolk og menigmann! Som enkeltmennesker og borgere må vi si fra og korrigere det vi mener ikke blir forstått eller fanget godt nok opp når kommunen planlegger for oss. Det samme gjelder for private utbyggere som mener å ha den aller beste løsningen for hvordan vi skal bo og hvilke tilbud vi trenger i en attraktiv by nord for Polarsirkelen. De som planlegger vil gjerne det beste, men de trenger å vite hvor skoen trykker og hvor skapet bør stå – og da må noen fortelle dem det.

Planlegging er altså ingen kunst, men det ER et fagfelt. Sømløse samfunn for trivsel, verdiskaping, god helse og samfunnsøkonomi kommer ikke av seg selv, det må planlegges. Nøye. Ikke minst når man skal bygge «Ny by – ny flyplass»! Dette er bakgrunnen for at Bodø denne uka er inntatt av noen av verdens beste planleggere. Rundt 500 byplanleggere kommer for å delta på ISOCARP-konferansen for å lære – av hverandre og av stedet de kommer til. Under tittelen Cool Planning: Changing Climate & Our Urban Future kommer deltakere reisende inn fra hele verden for å lære mer om hvordan man kan planlegge regioner og byer for en framtid med klimaendringer.

Og hvor ellers skulle de kommet for å lære om Cool Planning enn nettopp Bodø? Vi som allerede har mer vær enn de fleste. Så vidt nord for polarsirkelen er vi coole som bare det. Heldigvis ligger Bodø så lagelig til her i Arktis at vi slipper utfordringer som jorderosjon, smeltende tundra og issmelting. Men vi er fortsatt nødt til å tilpasse oss et endret klima, med mer ekstremvær, økt overflatevann og potensiell havnivåstigning.

Å planlegge godt handler om å tenke nåtid og framtid på en og samme tid. En må stikke fingeren i jorda samtidig som en ser i den berømte glasskula. Nåtiden er kjent, men framtiden er uviss. I Bodø er ambisjonen å planlegge intet mindre enn verdens smarteste by. «Vårres karra» er allerede godt i gang med prosjektet som er så ambisiøst, stort og krevende at det bare er så starte på max og gi gass.

De færreste av dagens bodøværinger har tatt innover seg dimensjonen i prosjektet og hva det krever av byen og folket her. Nå som verdens beste planleggere helt frivillig er kommer til byen må vi utnytte anledningen til fulle. For å bli verdens smarteste by trenger vi hjelp. Vi må søke planleggingshjelp og spørre hvordan Bodø 4.0 skal bli den beste byen å bo i for dagens bodøfolk, og de som vil bli bodøfolk i framtiden. Men for å kunne hjelpe oss må vi hjelpe dem først, med å bli kjent med byen vårres.

Skal framtidens Bodø bli perfekt for oss som bor her må vi fortelle dem hva det er som gjør at vi #elskerbodø. Hva vil vi ha mer av? Hva vil vi ha mindre av? Og er det egentlig mulig å planlegge Bodø så bra at vi glemmer kuling, østavind og sure hjemmetap på Aspmyra?!

Kan vi planlegge så bra at Bodø blir verdens beste by? Ja, faktisk. Med verdens beste planleggere på laget er alt mulig. BOBY Bodø inviterer byens befolkning til å møte noen av ekspertene som kommer til Bodø denne uka til å fortelle hvorfor de er her og hvilke inntrykk de får av byen de besøker. Dette er en anledning til å bli bedre kjent med hva planlegging egentlig dreier seg om, og hvorfor det har noe med hver enkelt av oss å gjøre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags