Gå til sidens hovedinnhold

Bystyret ført bak lyset - igjen og igjen - i utbyggingssaker?

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bodø kommune bygger ny fløy til rådhuset. Både på illustrasjoner av vinnerbygget i arkitektkonkurransen og på saken i bystyret (PlanID 2015009) ser vi et bygg med et langt, skrånende tak fra koblingen mot det gamle Norges Bank-bygget i 2. etasje og opp mot toppen av nordveggen mot Dronningens gate.

Slik blir det ikke. Taket mot vest i 7. etasje blir for en stor del horisontalt, før det får en liten knekk ned mot det gamle rådhuset. Vestveggen får en svakt skrå form, langt fra utformingen i vinnermodellen og detaljreguleringsplanen. Hvorfor er det blitt slik? Mulige forklaringer: For det første gir den realiserte formen mer areal i de øverste etasjene. For det andre blir bygget enklere å reise rent byggeteknisk. For det tredje enklere å vedlikeholde.

En henvendelse til kommunens saksbehandler, der jeg ba kommunen legge ut på nett eller sende byggetegninger som viser hvordan tilbygget egentlig blir, er totalt neglisjert. Er det slik kommunen møter henvendelser fra interesserte (les: masete) borgere?

Stealth-formen, med skråflater og vinkler større enn 90 grader, så vi også på presentasjonen av bygget som leies av Luftfartstilsynet. Bygget er reist med store avvik mellom plan og realisering. Den spenstige arkitektoniske utformingen ble forlatt, av bygningstekniske årsaker. Det samme ser vi altså med rådhustilbygget.

Snart (?) skal The Storm realiseres, som i navn etteraper The Thief og i annonse gir inntrykk av eksklusivitet, men absolutt ikke i form. Etter tegninger vist i media blir dette en mastodont av et bygg; rektangulært i grunnflaten og flate vegger på alle sider, lik blokker i Murmansk og på Ammerud. Ingen stealthvinkler her. I detaljreguleringsplanen som bystyret vedtok 18.06.15 sies det i punkt 2.2 Fasader og utforming at bygningene skal «gis god utforming med høy arkitektonisk kvalitet» og at «bygninger skal utformes slik at fasader brytes opp og sikres et variert uttrykk». Slik er det ikke blitt for The Storm. Mens Bodø 360 har etterkommet kravet om å bryte opp fasadene og kan bli et bygg med variert uttrykk. Har bystyret sanksjonsmidler? Det ser ikke slik ut. Utbygger gjør som de vil og neglisjerer glatt pålegget om å bryte opp fasaden. Har bystyret en mening om hva som ligger i «høy arkitektonisk kvalitet» eller er det bare et munnhell?

Nu er skissen til det nye hotellet på Rønvikfjellet vist. Omtalt i AN som spektakulært. Eller gjaldt det utsikten? For meg ser det ut som en glatt skoeske reist på høykant på den ene langsiden. Langt fra spektakulært. Signalbygg? Signalene er enkelhet og effektivitet, i bygging og i drift, med glatte flater på alle sider. Alle rom skal ha utsikt enten mot nord eller mot sør. Bygget i seg selv vil ikke bidra til arkitekturisme. Hva får man vel for 500 millioner? Hvilke krav til utforming vil kommunen komme med i reguleringsplanen? Også her krav utbygger kan se bort fra?

Hvem er det egentlig som har makten i byggutformingen i utbyggingen av byen vår? Byråkratene og utbyggerne eller politikerne?

Hvorfor driver ikke AN med mer kritisk journalistikk vedrørende byens store utbyggingsprosjekter? Nu opptrer avisen mer som en klakør for utbyggerne og alle som har boliger å selge. Mangel på kapasitet og kompetanse på annet enn sport (les: Glimt) og skiløp med stjernegarnityr?

Kommentarer til denne saken