Snakker Ida Pinnerød usant - eller er det Trine Skei Grande som farer med usannheter?

Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen.

Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kjære leser. Håndteringen av Bodø-søknaden om å bli Europeisk kulturhovedstad er blitt en oppsiktsvekkende farse av underligheter.

Først rykker kulturminister Trine Skei Grande ut av intet og slakter Bodø-søknaden om bli godkjent av EU som søkerby. Og det bare et par dager før hun får se den ferdige søknaden, som ble presentert fredag.

I samme slengen avslår hun på direkten en søknad om statsgaranti, som ifølge Bodø-ordfører Ida Pinnerød ikke skal fremmes for Kulturdepartementet før i 2019. Og da under forutsetning av at Bodø kommer gjennom første nåløye i EU.

Måten budskapet ble formidlet på er også høyst uvanlig. Som redaktør er jeg fornøyd med at ministeren først tok kontakt og orienterte Avisa Nordland. Som ordfører ville jeg vært forbannet over at det er lokalavisa som gir henne beskjeden fra departementet.

Legg så til den biske og nedsettende tonen fra trønderen Skei Grande om Bodø-søknaden og hennes aktive møtekontakter med egne partifeller i Trondheim som nå jobber for å fremme Trondheim som framtidig søkerby. Da vil Bodø-søknaden stå i veien. Trondheim er for øvrig blant de mange byene i Norge som har stilt seg bak Bodø.

Rolf Nordås var ansvarlig for Stavangers søknad og bistår nå Bodø. Det er lett å dele rogalendingens uttalelse til vår avis: «Man trenger ikke være paranoid for å skjønne at det er en link til Trondheim som ligger bak departementets avgjørelse.»

Var man forvirret fra før ble onsdagens debatt på Dagsnytt 18 mellom Bodø-ordføreren og kulturministeren mildt sagt et merkelig hørespill. De to opptrådte som to satellitter i hver sin bane, ja i hvert sitt univers.

Faktagrunnlaget og påstandene er så motstridende at grensen for misforståelser er passert med solid margin. Man kan nesten stille seg spørsmålet: Snakker Ida Pinnerød usant – eller er det Trine Skei Grande som farer med usannheter?

Det eneste de er enige om er at begge henviser til samme møte mellom Bodø kommune og kulturdepartementet i april. Når det gjelder konklusjonen er de hundre prosent på kollisjonskurs.

Ministeren slår fast at «Bodø ga klar beskjed om at de innen 10. oktober måtte ha et svar på om dette var noe vi kunne gå inn i økonomisk – eller en søknad vi kunne stille oss bak. Den fristen de har satt har vi prøvd å nå», sa hun.

Ida Pinnerøds svar er like klart: «Vi har ikke stilt krav om å få beskjed før 10. oktober», svarer hun og henviser til at en søknad eventuelt vil være aktuelt i 2019.

Slik står de to ulike sannhetene steilt opp mot hverandre.

Denne saken koker nå ned til å handle om sannhet og redelighet. Sannhet om hva man egentlig ble enige om på møtet i april. Og om ministerens redelighet i forholdet mellom Bodø og Trondheim.

God helg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken