Stopp kuttet i skateparken!

Bodø Skateboardklubb er et veldig godt eksempel på hvordan lokale ildsjeler på skateboard skaper aktivitet for alle skatere.

Bodø Skateboardklubb er et veldig godt eksempel på hvordan lokale ildsjeler på skateboard skaper aktivitet for alle skatere. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDe siste årene har kommuner rundt i hele landet fått øynene opp for egenorganisert fysisk aktivitet, og det tilrettelegges for dette som aldri før. Det er bra! Slik har virket det som det skulle bli i Bodø også, men nå står hele satsningen på en ny, og sårt tiltrengt skatepark, i alvorlig fare. Etter lang tid med masse jobb var det klart at det skulle settes av penger til skatepark i 2019, plutselig og uten forvarsel har Rådmannen snudd, og pengene er trukket i budsjettforslaget for 2019.

Bodø Skateboardklubb er et veldig godt eksempel på hvordan lokale ildsjeler på skateboard skaper aktivitet for alle skatere. De er en gjeng med frivillige krefter som i årevis har drevet en av Norges mest stødige skateboardklubber. Tilbudet har de stort sett ordnet selv, med en liten hall, jobbet frem på dugnad, og et lite utendørstilbud. En og annen ramp er blitt satt opp, men hallen har vært et viktig samlingspunkt for barn og unge som syns det å rulle på brett er gøy.

Det har gitt resultater. Her driver de kurs og motiverer stadig nye unge til å skate.  Bodø har fortsatt rekorden i Norge på antall jenter på en "jentecamp” (helgesamling med skateboard og sosialt samvær). De samlet 60 jenter, det er helt uten sidestykke i Norge.

Hallen er full av aktivitet hele tiden. Den kunne sikkert vært fire ganger så stor, og fortsatt vært stappfull hver dag den er åpen. Så vidt vi vet er Bodø også eneste stedet i Norge hvor man kan velge rullebrett som valgfag. Dette er noe en virkelig kan være stolt av. Bodø er kanskje verdens nordligste skateboardhovedstad, bygget stein på stein av frivillige lokale krefter i Bodø Skateboardklubb.

Nå er tiden inne for at Bodø stiller opp og gir dette fantastiske miljøet et utendørs samlingspunkt, som kan stå der i mange år fremover. Et godt utformet og variert anlegg i betong, vil sikre fysisk aktivitet hos barn og unge i mange år fremover. Kanskje det koster 15 millioner nå, men hva sparer man på de sosiale utgiftene over 30-40 år, som er levetiden til et slikt anlegg? Skateboard evner å engasjere mennesker som kanskje ikke ville valgt en annen sport.

Vi håper Bodø vinner tittelen som Europeisk Kulturhovedstad, men vil minne dere på noen av prinsippene som følger med en slik tildeling. De mener vi favner om ganske mye av det Bodø Skateboardklubb representerer:

• Ungdom som organiserer seg, danner idrettslag, jobber demokratisk.

• Tilbud til "underforbrukere", eller de som ikke føler deg hjemme i tradisjonelle idrettslag.

• Bevisst forhold til mangfold i rekrutteringen, ansvar for grupper som faller utenfor osv.

• Arbeider for mestring, lystbetont fysisk aktivitet, fellesskapsfølelse.

Skateboard har siden 1978, gått fra å være ulovlig til å nå være en OL-gren i 2020 i Tokyo. Men vi er fortsatt egenorganisert, det vil si vi gjerne er fri for treningstider, trenere og konkurranse. Treningstiden er når du kan og vil, treneren er kompiser, og konkurransen er mot deg selv og ditt eget ønske om å utfordre egne grenser. Skateboard er løkkefotball anno 2018, det er et åpent samlingspunkt fylt med positiv aktivitet, der barn og unge kan samles når de har lyst og du treffer alltid en venn der (eller en får nye). Et utendørsanlegg vil øke denne muligheten uendelig - og vil øke den positive aktiviteten like mye.

Så det er ikke noe å tenke på – ikke kutt bevilgningen til skateparken nå.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags