Gå til sidens hovedinnhold

Regnbue is the new black

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kanskje burde 17. mai-sangstrofen endres til «det er Norge i rødt, oransje, gult, grønt, blått, indigo og fiolett». For landet vårt er mangfoldig. Langt mer mangfoldig enn lover og regelverk er lagt opp til. Like viktig framover er det holdningsskapende arbeidet – også i Bodø.

Bodø avvikler sin første Pride-festival. Det er et stolt og etterlengtet øyeblikk. For selv om flere og flere tar steget ut av gårsdagens normer når det kommer til kjærlighet, familieform og kjønnsidentitet, følger ikke alltid resten med. Og vi ser ennå sterke og destruktive motkrefter.

For Venstre har menneskets frihet til å være seg selv vært sentral fra starten. Vi mener at alle skal ha like rettigheter, gis mulighet til å delta og bidra aktivt i samfunnet, og skape seg et godt liv. Vi kjemper ikke bare for toleranse, men for respekt. Det krever empati, nysgjerrighet og forståelse. Spesielt for minoritetene våre, og de som opplever seg tråkket på.

Å ha respekt som politisk ambisjon kan høres banalt ut, men det er avgjørende. Bufdir lanserte i sommer en rapport om holdninger til skeive personer. Selv om mange av tallene viser framgang, er en del av resultatene fortsatt nedslående: Ti prosent av nordmenn «grøsser» ved tanken på homofile menn. Hos menn er antallet 17 prosent, og av samme kjønn ville én av seks flyttet seg for å skape større avstand til en homofil mann, hvis de kom tett på. Én femtedel av menn er negative til at homofile menn holder hender i offentligheten, og nesten en tredel mener det er feil at menn har sex med hverandre.

Samtidig som oppfatningene spriker, lever altså flere og flere åpent med en legning, kjønnsidentitet eller familiekonstellasjon som ikke passer inn i den tradisjonelle mann-kvinne-barn-modellen. De finnes. Og de er like gjennomsnittlig gode og kjærlige mennesker som alle oss andre. De er like gode foreldre, partnere, søsken og kolleger som du og jeg, de behandles bare av og til litt annerledes. For Venstre er det å ha et mangfoldig samfunn en verdi og en styrke. Alle skal få elske, leve med og gifte seg med hvem de vil. Det er bekymringsfullt at en vielse av to kvinner – et fullt lovlig arrangement – skaper så mye uro at KrFs sentralstyre må vurdere om de har tillit til politikeren som gjennomførte den.

Venstre har en annen tilnærming: Vi mener det må legges til rette for nye familieformer. Det betyr blant annet at adopsjonsprosesser bør bli raskere og mer forutsigbare – også når det kommer til surrogati. Ordninger for adopsjon og surrogati må likestille alle samlivsformer. Surrogati bør tillates, men innenfor et regelverk hvor mor og barns velferd ivaretas, og uten økonomiske incentiver.

Det må bli enklere for skeive foreldre å få juridisk foreldreskap. På denne måten får foreldrene permisjonsrettigheter, og barna en formell tilknytning og rettigheter til arv. Det er også å sette barna først.

Viktigst av alt er kanskje holdningsarbeidet. Ingen skal måtte oppleve mobbing, uansett. Samtidig er «homo» fremdeles det mest brukte skjellsordet i skolegården. Lærere og andre som jobber med barn og ungdom må få bedre kunnskap om hvordan de skal håndtere det. I tillegg må vi modernisere seksualitetsundervisningen: Den blir irrelevant og ekskluderende når den bare forholder seg til reproduksjon og samkvem mellom mann og kvinne. Den må bli bredere, og også inkludere det skeive perspektivet.

Behovet for stolthet og fargerike flagg i gatene er ennå stort, for vi har mange kamper igjen å kjempe. Men Norge og Bodø er og blir mangfoldig. Det er den fine virkeligheten vi må forholde oss til, nå og fremover. Og Venstre – vi er på lag med framtida.

Kommentarer til denne saken