Valgkampen bør dreie seg om størrelse og innretning, ikke om vi skal ha eiendomsskatt eller ikke

Av
DEL

AN PÅ LEDERPLASSAkkurat da posisjonen i Bodø kommune trodde folk hadde glemt eiendomsskatten kom Brennpunkt. Søndagens NRK-program viser hvordan denne skatten slår ekstremt urettferdig ut i en rekke kommuner. Blant annet slipper rikfolks boliger lettere unna enn vanlige boliger flere steder.

Det mest ekstreme eksempel er artisten Kygos nye hus i Bergen, kjøpt for 41 millioner kroner. Den er ilagt en eiendomsskatt på 17.000 kroner. Flere hus i nærheten verdsatt til rundt åtte millioner, har fått høyere skatt.

Årsaken til skjevhetene er metoden enkelte kommuner bruker for å taksere eiendommer. Den er basert på en enkel modell fra SSB, som ikke er laget for formålet og derfor inneholder så store svakheter at det gir svært urettferdige utfall.

Nå gjorde Bodø kommune selv jobben med å taksere kommunens 20.000 boliger og fritidseiendommer i 2016, men reaksjonen fra innbyggerne gikk på mye av det samme; den nye takseringen slo svært urettferdig ut og framsto som tilfeldig og lite gjennomtenkt.

Kommunen gjorde kort tid etter retrett og økte bunnfradraget fra 300.000 til 500.000. Senere har kommunen også redusert satsen på eiendomsskatt.

Det betyr at Bodø har gått fra å ha en av Norges høyeste eiendomsskatter til å ha en sats som ligger under den minstesats regjeringen vil innføre fra og med 2020.

Det har utvilsomt dempet frustrasjonen over eiendomsskatten i Bodø. Velgere har relativt kort hukommelse, og raseriet mange følte i 2016–17 har lagt seg. Nå blir mange igjen minnet på hva de opplevde den gang.

Det betyr at eiendomsskatt også kan bli et tema i denne valgkampen, og det vil neppe partiene som forbindes med retakseringene i 2016 tjene på. På den andre side er det få partier som er direkte mot eiendomsskatt.

Fremskrittspartiet går riktignok inn for å fjerne den, men som på så mange områder er partiet i praksis ikke like ivrig. Ja, den kommunen i Norge med høyest eiendomsskatt er Hvaler i Østfold, styrt av en ordfører fra Frp.

Eiendomsskatten er en av våre eldste skatter og en av de få kommunen selv kan fastsette. Stadig flere tar den i bruk og i fjor ga den norske kommuner inntekter på til sammen 14 milliarder til bruk på skoler, eldreomsorg og andre kommunale tjenester.

Å fjerne eiendomsskatten vil derfor være et stort skritt bakover for norsk velferd.  Men da må kommunene være seg sitt ansvar bevisst og skattlegge rettferdig.

Bodø kommune har forhåpentligvis lært den leksen, slik at årets valgkamp kan dreie seg om størrelse og innretning, ikke om vi skal ha eiendomsskatt eller ikke.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags