Gå til sidens hovedinnhold

Nordmenn som ville strøket i norskfaget, prøver å belære Sumaya Ali Jirde i hva det vil si å være norsk.

Artikkelen er over 3 år gammel

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mine medstudenter i praksis har hatt analyse av diktet «Du må ikke sove» sammen med elevene. I etterkant har jeg tenkt mye på budskapet. Spesielt: «Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv»!

Det er nok det som tar meg bort fra eksamenslesing og rapportskriving for å heller skrive: Nå får det faen meg være nok! Bodøjenta og forfatteren Sumaya Jirde Ali er i hardt vær. Når hun mottok prisen for «Årets Stemme» fra Natt & Dag utropte hun «Fuck Sylvi». Kloakkrøret som utgir seg for å være en nettavis – Resett.no – hoppet på saken.

Leserne av «nettavisen» ble rasende. Etter artikkelen har antall trusler, hatmeldinger og rasistiske kommentarer mot bodøjenta økt betraktelig.

De skriver ting som får en ung hvit mann fra Bodø med ett velutviklet nordnorsk vokabular til å reagere. Dette er trusler som får Tor Ingebrigtsen til å se ut som Gandhi, men får mindre mediadekning enn twittermeldingene til politiet.

Resett har forhåndsgodkjennelse av kommentarer. Det betyr truslene om blant annet å sette fyr på henne med bensin har blitt lest og aktivt godkjent.

Nordmenn, som ville strøket i norskfaget hvis de var en av mine elever, prøver å belære henne i hva det vil si å være norsk. De anbefaler henne å reise tilbake til Midtøsten for å «bli voldtatt av en gjeng IS-medlemmer».

Hvis du opplever den setningen som støtende i en avis er du fremdeles milevis unna hvordan det oppleves å bli truet på livet av personer du ikke vet hvem er.

Disse internettposørene med et perverst syn på Norge ifra kjelleren sin, velger å glemme faktumet: I Norge har vi ytringsfrihet. Å være uenig i den politiske ledelsen og vise det offentlig er vår grunnlovsgitte rett som borgere av kongedømmet.

Det hele blir enda mer komisk/deprimerende når vi tenker over de ulike nordlendingene som har blitt frikjent for ordbruk som trekuk og hestkuk mot politiet.

Det hele blir en kruttønne siden det er en ung suksessfull kvinne med minoritetsbakgrunn som ytrer seg om politikk. Da kommer trollene ut av skjulestedene sine i hopetall.

Det er virkelig ingen som burde spørre seg selv «Hvor er alle innvandrerkvinnene i samfunnsdebatten»? Når de velger å ytre seg offentlig blir de møtt med et hat og i en mengde som er vanskelig å forestille seg. Og helt ærlig: Det er snakk om ordet «Fuck».

Jeg kan med hånden på hjertet si jeg har brukt mer fargerikt språk for å beskrive en pizza som bokstavelig talt var litt for varm. Vi har hitlåter på radioen og tv-serier med verre ordbruk. Det som burde vært nyheten er at en prisvinnende dikter ikke klarer å lire av seg flere ord i sin irritasjon.

Men på alvor: Nå må det tas et oppgjør med nettrollene. Varaordføreren i Finnmark fikk en e-post om at han ikke skulle overlevd Utøya på grunn av avtalen med Troms. Innboksen til Sylvi Listhaug og Hadia Tajik fylles stadig med trusler og forferdelige kommentarer. På Jodel i Bodø skrives det ofte om hvordan Hitler hadde rett.

Kanskje bør det vurderes å ikke sensurere navnene på disse menneskene når avisene viser skjermdumper av kommentarene. Deres kommentar er publisert på en offentlig nettside, med mål om å bli sett.

Hvis avisene mener det er i publikums interesse å vise kommentarene, så bør det også være av interesse å vite avsenderen.

Det bør opprettes arbeidsplaner mot rasisme og antisemittisme i kommunene. Her blir det viktig å starte tidlig. Og mer må til! Det er på tide med et oppgjør. Det er på tide å reise «nabokjerringa» til Jens. Det er på tide å ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv.

Kommentarer til denne saken