Lars Vestnes er en både dyktig og likandes politikere, med solid bakgrunn fra næringslivet

Lars Vestnes i Høyre.

Lars Vestnes i Høyre. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederDenne uken var statsministeren på kaffebesøk hos Lars Vestnes. Og ja, før du spør, det er den samme Vestnes som er Høyres ordførerkandidat i Bodø.

Han ble utpekt for snart et halvt år siden, men har ikke akkurat dominert den lokalpolitiske debatten siden. Det til tross for at han og Høyre har fått flere store, politiske seire i perioden, ikke minst i budsjettsammenheng.

Det bør gi en viss grunn til bekymring, for valget nærmer seg raskt og i lokalvalg spiller kandidatens person en stor rolle.

Det er for eksempel liten tvil om at Høyres brakvalg i 2015 i stor grad skyldtes innsatsen til Ole H. Hjartøy. Hjartøy var da sittende ordfører, og godt kjent for alle velgere.

Det samme er ikke tilfelle med en opposisjonsleder, om han ikke bidrar aktivt til det selv.

Det er derfor å håpe for Høyre at Ernas besøk var første steg i en prosess som gjør Lars Vestnes mer og mer kjent for Bodøs velgere.

Verken Vestnes eller Høyre har noe å frykte fra den prosessen. Vestnes er en både dyktig og likandes politikere, med solid bakgrunn fra næringslivet.

Det hjelper bare så lite dersom velgerne ikke får tid til å bli klar over det. Mye kan gjøres gjennom en intensiv valgkamp, men det skader ikke å være litt bedre kjent før det også.

Ernas besøk er viktig på en annen måte også. Å vinne lokalt er alltid lettere om man representerer et parti som har medvind nasjonalt.

Det fikk ikke minst Frp erfare ved sist kommunevalg, der skiftet i den nasjonale stemningen rundt innvandring også rammet Bodø-partiet knallhardt. Selv om det isolert sett ikke hadde gjort noe galt.

For Bodø Høyre har situasjonen foran dette valget vært omvendt; Høyres suksess nasjonalt har utvilsomt bidratt til gode meningsmålinger lokalt. Det kan være i ferd med å snu.

Høyre sliter i økende grad nasjonalt, og også i Bodø faller partiet. I så stor grad at det som så ut som en sikker valgseier, plutselig er helt usikker, og kan avhenge av hva partiene i midten velger.

Den tredje faktoren som er med på å avgjøre valg er de lokale sakene.

Bygge flere sykehjem, øke attraktiviteten for næringslivet og få ned eiendomsskatten er blant de saker Vestnes mener Høyre bør fronte. I tillegg synes det åpenbart at Høyre og venstresiden har et nokså ulikt syn på skolen og bruk av private i omsorgen.

Dette er viktige saker for innbyggerne i Bodø, men det er vanskelig nå å si hvem som sitter på en vinnende sum av synspunkter på dem.

Vestnes vektla i møtet med Erna også et ønske om et mer samlende bystyre etter valget. Et som kan legge kranglene bak seg, og samarbeide bedre.

Det kan være en godt utgangspunkt om han må gå i forhandlinger om makta med andre partier etter et tilnærmet dødt løp til høsten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags