Ormen Lange

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Lørdagens Endelig Helg-oppslag var en fin presentasjon av Ormen Lange, et av byens mest ikoniske bygg. Her kommer to tilleggsopplysninger. Arkitektens navn – som også står oppslått på selve bygget – er kjent. Men hva med de som satte opp Ormen Lange? Jo, det var et arbeidslag under en av byens egne, byggmester Lauritz J. Petersen. Petersen satte opp flere krevende bygg i førkrigstidens Bodø, bl a selveste Metodistkirken i Tordenskjolds gate 10.

Så en liten artighet. Byggmester Petersen, som for øvrig var min morfar, var kritisk til en side ved Ormen Lange. Som bigeskjeft produserte han likkister, og han var opptatt av praktiske forhold knyttet til disse. Tidlig på 19hundretallet var det fortsatt vanlig at man fikk dø i sitt hjem, og bli lagt i kiste der. Petersens ankepunkt var at Ormen Lange var tegnet slik at det var problematisk å skulle bære en likkiste ut fra leilighetene på en verdig måte.

Til sist: Bodø har flere bygg med arkitekters navn oppslått for enhver å se. Hva er grunnen til at her aldri opplyses om de som stilte med hammer og sag og gjorde arkitektenes drøm til virkelighet?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags