Ida, er du der?

Brev fra Snorre 7år

Brev fra Snorre 7år Foto:

Av
DEL

LeserbrevVi her på Norsia forstår at du ikke kunne møte på aksjonen vår siden du allerede hadde andre engasjement du måtte møte på, og vi var glade for at du sendte en representant til oss. Aksjonen gikk over all forventning og folk var engasjerte. På barnas dag 1. juni møtte du en av oss som var med å arrangerte lys-aksjonen og sa du gjerne ville snakke med oss. Siden den gang har vi kontaktet deg ved flere anledninger, og det vi møter er en øredøvende stillhet.

Avvist

Vi sendte mail med rådmannen Rolf Kåre Jensen og inviterte han til aksjonen, men han blankt avviste oss siden dette ikke lengre skal være en utgift for kommunen. Han henviste oss deretter til fylket, nærmere bestemt fylkesråd Svein Eggesvik, Tomas Norvoll og fylkesveisjef Odd Inge Bardal. Jeg kontaktet videre Svein Eggesvik som heller ikke kunne komme fordi han var i Tromsø vedrørende Bompengeselskapet Nord. Svein ønsket oss lykke til videre men mente det kanskje var viktigere at kommunens politikere ble invitert. Da Tomas Norvoll svarte på mail, kunne han ikke «oppfatte at fylkesrådet hadde noen tiltenkt rolle i saken vår, det var vel heller ikke naturlig». Odd Inge Bardal fikk jeg ikke var fra.

I mørke og vind

Kommunen vil ikke betale for lysene siden det er fylkesvei og fylket mener at man heller skal engasjere kommunale politikere for de har jo ingen rolle i dette heller. Siden fylkesvei 834 også er en skolevei har både kommune og fylke et felles ansvar i å ivareta sikkerheten til de det gjelder. Vi har sagt dette mange ganger og blir å fortsette med det til dere endelig hører etter, vi kan ikke la barna våre stå ute i fartssoner på 60-80 km i timen i veibanen og vente på skolebussen i mørke. Når skal dere høre etter? Hva om det var deres egne barn som stod tidlig en bekmørk morgen i vindstyrke orkan og ventet på bussen. Busskuret blåste vekk for noen vintre siden, så barnet deres må stå å holde seg fast med det som er rundt. Hva om dette var på en 80 sone slik som Myklebostad, og det var så kraftig vind at bilen som kom kjørende mot ditt barn blåste av veien og traff barnet? Eller det som kanskje er mer realistisk, barnet ditt blåser inn i veibanen i det bilen kommer kjørende i 80 kmt…

Trivselsbelysning?

Hadde lysstolpene fungert hadde bilen kanskje sett barnet og avpasset farten grunnet forholdene og dermed ingen blitt skadet. Det kokte inni oss da vi leste at veilysene ble betegnet som «trivselsbelysning» av Statens Vegvesen. Trivselsbelysning er det vi kjenner som noe koselig, i grillhuset her hjemme har jeg mange fine lyslenker som gir en følelse av trivsel, men selv om dem henger på hver ledige plass gir dem faktisk ikke nok lys til å klare å se ansiktet på mennesket en meter fra meg klart når det er mørkt. Lysene som pryder linken midt i mørkeste vinteren DET er trivselsbelysning! De lysene vi har her ute er ikke trivselsbelysning! De holder oss trygge. Ja ulykker har skjedd her på strekningen hvor mennesker har blitt påkjørt, og mange elger går tapt hver eneste vinter. Vi fikk vite i forkant av aksjonen at på Skålbunes så er det lys satt opp på begge sidene av veien grunnet all elgen som blir kjørt på, men her skal de få lyspunktene vi har altså fjernes.

Brøyting

Hvem av dere skal forresten komme ut hit og brøyte veien når mørket setter inn? Ikke han som nå brøyter, for han vil ikke risikere å brøyte unna et barn som står og venter i veikanten. Vil dere begynne å kjøre brøytebilen her ute? Siden dere mener at lys ikke er nødvendig så regner jeg med dere har godt nok syn til å se ungene som står og venter ved veien i mørket? I Trygg Trafikks veileder – særlig farlig eller vanskelig skolevei står det skrevet følgende:

 Veiforhold om vinteren I store deler av landet endrer forholdene seg betraktelig i vinterhalvåret. God veibelysning øker sikkerheten. Blir det brøytet og strødd til de tidspunkt elevene skal gå til skolen? Vil høye brøytekanter medføre dårlig sikt og vanskeligheter for barna å komme seg ut av kjørebanen hvis det skulle være nødvendig?

Valgt av folket

På aksjonen fortalte Møller fra MDG at det er kun snakk om 8,1 millioner for å lyse opp hele Bodø kommunes veier for et helt år. Dette har dere råd til! Norsia er med og spleiser på bypakken, og vi betaler nå eiendomsskatt så det holder! Vi er ferdige med å være en glemt bydel, vi godtar ikke at vi nedprioriteres! Så kjære ordfører Ida Pinnerød, du ble valgt av folket og VI er en del av folket!

Pengebruk

Vi her ute registrerer gang på gang store budsjettsprekker i kommunens prosjekter, i tillegg skal kommunen altså prioritere flere titalls millioner for å bygge en helt NY vei slik at en hotellkonge kan bygge på toppen av Rønvikfjellet. Da Coop ønsket å bygge ut måtte de finansiere veien rundt, så hvofor kan ikke dere gjøre samme avtalen med hotellkongen? Og til fylket! Dere bruker utallige hundre tusen på en fotoshoot, for å så måtte destruere bilder etterpå fordi dere ikke hadde rettighetene på dette? Hadde dere brukt en lokal fotograf hadde det kanskje blitt billigere? Jeg er fortsatt spent på hele regnskapet rundt denne fotograferingen, hvor mye kostet det å få flyet ut i veien? Måtte gater sperres av?

Vi skjønner at dere har behov for å spare i både kommune og fylke, men når det kommer til sikkerheten til byens borgere så bør det ikke spares på en eneste krone! Det er rett å slett skammelig å se ansvarsfraskrivelsen dere driver med!

Jeg som FAU-leder kan ikke la barna gå denne vinteren i møte med en farlig skolevei, og håper dere er klar når regninga fra taxien som henter barna ved deres egne dører kommer i postkassa deres.

Hilsen Marianne Ilstad, FAU-leder Skaug oppvekstsenter og hele resten av Norsia
 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags