KLIMAKRISE – VIRKELIG?

Av
DEL

Leserbrev21. mai hadde jeg et innlegg i Avisa Nordland der jeg kommenterte Bodø bystyres vedtak om klimakrise. Blant annet ba jeg bystyret om å definere hva klimakrisa består i og ikke bare rope krise - krise uten underlag.

23. mai har Håkon Møller fra Miljøpartiet De Grønne et tilsvar der han forsvarer bystyrets vedtak om en klimakrise. Det er imidlertid tre ting jeg gjerne vil kommentere i Møllers tilsvar:

1.Møller skiller ikke mellom nåtid og fremtid. Som dokumentasjon på at det ER en klimakrise henviser han blant annet til FNs klimapanels forutsigelse om at det KAN BLI en klimakrise.

2.Møller skiller ikke mellom lokale og globale forhold. Som dokumentasjon på at det er en global klimakrise henviser han blant annet til den varme sommeren LOKALbefolkningen på Østlandet opplevde i fjor. (At den samme sommeren var ganske kald her i Bodø veier åpenbart ikke opp ved beregningen av globalt klima.)

3.Møller skiller ikke mellom vær og klima. Vær er enkelthendelser, klima er gjennomsnitt av været (enkelthendelsene) over en lengre periode. Så å henvise til den varme sommeren på Østlandet i fjor som dokumentasjon på et varmere klima blir feil. Sommertemperaturen på Østlandet i fjor er VÆR og et eksempel på en værmessig enkelthendelse, vi må sannsynligvis helt tilbake til 1975 for å finne en like varm sommer. KLIMA er derimot et uttrykk for gjennomsnittsværet av alle somre og alle årstider.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags