- I vår iver etter å oppnå det gode liv, så legger vi lista altfor høyt. For livet blir aldri perfekt.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det skriver prest og fylkesleder i LEVE, Odd J.Eidner, i denne kronikken.

DEL

KronikkHvorfor har vi det ikke bedre når vi har det så godt?! Det er et tankevekkende spørsmål – uten noe fasitsvar. For vi har det godt her i landet, de fleste av oss – i hvert fall materielt sett. Dagens ungdom kommer til et bord som er dekket med masse muligheter og ressurser. Likevel er det mange unge som sliter. Ungdata-undersøkelsen blant videregående skoleelever i Nordland i 2013 avslørte at så mange som fire av ti jenter har forsøkt å skade seg selv. Og så mange som én av ti svarte ja på spørsmålet om de noen gang har forsøkt å ta sitt eget liv. Det er skremmende høye tall. Hva kan grunnen være?

Bildet er svært sammensatt. Det er masse flotte og ressurssterke ungdommer. Men noen ganger lurer jeg på hvilke forventninger vi har til livet. Hvis det er å surfe på solsiden og unngå alt som smaker av sorg og motgang, så blir vi stadig skuffet. Det er dette diktet av Kolbein Falkeid en påminnelse om: «Hvem sa at dagene våre skulle være gratis? At de skulle snurre rundt på lykkehjulet i hjertet vårt og hver kveld stoppe på gevinst? Hvem sa det? Hvor hadde vi det fra?!»

Ja, hvor hadde vi det fra?! Kanskje er vi blitt påvirket av reklamen, som har skapt et glansbilde av livet. Vi lar oss rive med, og mange har et privat livsprosjekt som heter «Prosjekt Perfekt». Det er bare å lese hva som legges ut på sosiale medier. Men i vår iver etter å oppnå det gode liv, så legger vi lista altfor høyt. For livet blir aldri perfekt. Og det gode liv er ikke det lettvinte og perfekte liv. Livet er ei blanding av glede og sorg, og det er helt normalt at det svinger kraftig i perioder – særlig for ungdom med masse hormoner i kroppen. Det er psykt normalt!

Jeg har hatt den glede å samarbeide med Bodin videregående skole om programmet VIP, som handler om ungdom og psykisk helse. Det innebærer først to timers undervisning om temaet. Så forbereder elevene spørsmål til noen ressurspersoner som kommer på besøk – helst helsesøstre. Her er noen få av spørsmålene vi fikk: «Hvorfor får noen psykiske problem, og andre ikke? Henger fysisk og psykisk helse i hop? Hvordan kan jeg vite hva som er normalt og hva som er unormalt? Hvis jeg får et psykisk problem, vil jeg da ha det for resten av livet?» Her er mange viktige spørsmål, og ingen enkle svar. Det viktigste er å få i gang en refleksjon og samtale. For det er viktig med åpenhet om dette temaet. Mange oppdager at de er ikke alene om å tenke disse tankene, eller streve med disse følelsene. Det er svært normalt, og det går an å snakke om. Da blir vi mer robuste til å takle livet.

Nordland fylkeskommune har fattet et viktig vedtak om å arbeide mot en nullvisjon for selvmord i Nordland. Det er et gledelig og dristig vedtak. Men det må følges opp av handling. Derfor har fylkeskommunen gått inn i et spennende samarbeid med Landsforeningen for etterlatte ved selvmord, LEVE Nordland, i det forebyggende arbeidet. Det har bl.a. resultert i et nettverk for psykisk helse og trivsel. Vi har avholdt den første nettverkssamlingen, og det kan bli et viktig forum for å arbeide videre med et viktig folkehelseperspektiv.

Ett av de grunnleggende spørsmålene er dette: Hvordan kan vi få ei god psykisk helse? Samtalen med elevene på videregående skole bekreftet at ungdommene har god innsikt i dette. Et sunt selvbilde er viktig. Det skapes i de nære relasjoner. Alle trenger et godt nettverk, og høre til et sted. Alle trenger å oppleve at noen er glad i meg, og at jeg kan få bety noe for andre.

Det er en klar sammenheng mellom fysisk og psykisk helse. Hvem har vel ikke opplevd hvor godt det gjør for både kropp og sjel å ta en frisk tur i all slags vær! De gamle romerne hadde et godt uttrykk for det: «mens sana in corpore sano». En sunn sjel i et sunt legeme. Vi behøver ikke finne det opp på nytt. Det samme gjelder å få nok og riktig mat og søvn. Mange ungdommer sliter med søvnproblemer, fordi de er pålogget hele tiden. Det er alltid noen der ute på nettet. Men både kroppen og sjela trenger den gode rytme for pålogging og avlogging, i takt med at dagen avløses av natt.

Jeg kunne nevnt flere faktorer. Vår livssituasjon er viktig, for eksempel om vi lever i sorg, eller om vi er forelsket. Det er psykt normalt at det svinger. Jeg tror vi trenger å senke skuldrene litt, lete etter det EKTE i stedet for det Perfekte, og lytte til de kloke ordene fra en vismann: «Av og til gjør det godt å ta en pause i jakten på lykken, og bare være lykkelig!»

Odd J.Eidner

Kronikkforfatteren arbeider til daglig som prest i Bodø. Han er også fylkesleder i LEVE Nordland. Nylig arrangerte LEVE Nordland sitt årsmøte i Narvik.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags