NAKEN KUNST

Av
DEL

LeserbrevSpencer Tunick samlet to hundre nakne modeller utenfor Charles Saatchis nye kunstgalleri i London i 2003. Han arrangerte dem kunstnerisk og fotograferte dem. Bildene var fine og i enkeltes øyne var de nok litt provoserende, men Mr Saatchi fikk mye blest om sitt galleri og Mr Tunick hadde funnet en måte å tjene penger til livets opphold.

Bodø søker nå om å bli Europeisk Kulturhovedstad. For å skape blest rundt søknaden ble det avgjort at banebrytende og provoserende kunst måtte til for å sette byen på kartet. Lokale kunstnere ble veiet og funnet for lette, eller bare rett og slett oversett. Her måtte man leie inn en etablert kunstnerisk provokatør fra Amerika. Han kommer langt vekk ifra og han tar seg godt betalt, så han må være god. Han satte jo Mr Saatchis galleri ettertrykkelig på kartet.

Kulturforvalterne i en liten storby, med en kulturhovedstad i magen, finner sine egne kunstnere hverken interessante eller inspirerende nok til å fronte søknaden. Lokal kunst duger ikke. Man må da ty til import av et kunstprosjekt som var dristig og utfordrende i London for femten år siden. Da var det noe nytt.

Vi har ikke noe fra vår egen kultur vi ønsker å vise fram og være stolte av, men det vi mangler kan vi jo kjøpe inn. I kunstsammenheng, er ikke dette det som kalles en falitt-erklæring?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags