Kunstkjøp uten innhold: - Bygget er en skulptur i seg selv

Hans Trygve Holm er redaktør t i Avisa Nordland .

Hans Trygve Holm er redaktør t i Avisa Nordland . Foto:

DEL

AproposFørste regel når du skal kjøpe bruktbil eller bolig – ikke vis selger at du er helt ellevill og bare må ha bilen eller boligen. Avslører selger deg blir prisen lett noen kroner mer enn den hadde trengt å bli.

Men markedskrefter er vel ikke noe SV setter så veldig høyt, så derfor roper leder i oppvekst- og kulturkomiteen – Randolv Gryt, høyt ut at kommunen må kjøpe Galleri Bodøgaard for prisforlangende.

Og tolker jeg hans innlegg rett her i AN forleden, så skal bygget kjøpes og så skal de utrede driften.

Da er det lett å være selger da.

Gryt skal ha stor skryt for å sette visuell kunst på dagsorden i den musikalske byen Bodø. Visuell kunst har stort sett blitt litt stemoderlig behandlet fra kommunens side, om vi ser bort fra en liten bevilgning til Bodø Kunstforening. En forening som på sin side lider under at interessen for visuell kunst er relativt liten i Bodø by og at de ikke evner å øke den interessen.

Gryt har helt rett i at noe må gjøres for å øke interessen for visuell kunst. Bodø Biennale som åpner denne uken er et slikt tiltak. Å etablere et slags Nordlands kunstmuseum er også en vei å gå, men jeg deler ikke helt Gryts syn om at Galleri Bodøgaard er Nord-Norges flotteste utstillingslokale.

Men smak kan ikke diskuteres, så der får vi bare være uenige. Verre er det at Gryt vil kjøpe – trolig mer enn markedet ellers vil betale – før han hører på hva andre har å komme med av løsninger.

Skal vi lage et skikkelig kunstmuseum eller utstillingslokale i Bodø så er det mange alternativer.

Nordlandsbankens gamle bygg i sentrum har både jeg og flere med meg foreslått flere ganger. Det er en historisk bygning som kan bli en veldig fin ramme for en offentlig kunstsatsing.

På Kjerringøy er det både museumsvirksomhet og gallerivirksomhet. Kunstneren Karl Erik Harr er i ferd med å reise sitt eget private galleri for noen millioner kroner – tegner til et flott utstillingslokale.

Kjerringøy har absolutt potensial for å utvikles videre som reiselivsmål og kunstdestinasjon.

Og så skal vi ikke glemme en perle som pusses på for tiden – Bodø gamle svømmehall. For flere år siden var det forslag om å etablere Bodø Kunsthall der. Det er vel verdt å vurdere på ny.

Bygget er en skulptur i seg selv og bør kunne romme det utroligste.

Så Randolv Gryt, jeg heier på deg, men vær så snill å se på alternativ bruk av kommunale kroner før dere kjøper. Rådmannen har vel også bedt dere å snu på skillingen til neste år?

Mange byer har store kunstsamlinger i sin eie, men fellesnevneren er at de har fått donert kunsten – og så realisert bygningsmasse. Det være seg Bergen, Kristiansand eller Oslo.

Ingen av dem har kjøpt et kunstnerisk bygg for så å fylle det med innhold etterpå.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags