Kommentar til HTH om Bodøgaard

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevGalleri Bodøgaard har ligget ut for salg lenge nå. Fra flere hold har kunstinteresserte gjort framstøt for å skaffe grunnlag for overtakelse av eiendommen, men uten å lykkes. Men det som er avdekket i disse prosessene er at hvis eiendommen selges for å brukes til kunst- og kulturformål, er det mulig å oppnå en overkommelig pris.

Min entusiasme for å gå inn i denne saken, bunner i redselen for å miste 800 kvm utstillingslokale, og nesten like viktig, stor magasinarealer med rett luftfuktighet, lysforhold og tilgjengelighet. Det mangler i Bodø. Men vi skal sjølsagt ikke kjøpe til uansett pris.

Jeg har aldri hevdet at vi skal kjøpe til prisforlangende. Det som skal behandles i bystyret er at vi ber om en sak som avklarer bl.a. prisen. Da kan vi diskutere om dette er innafor.

Personlig har jeg klare forestillinger om hva bygget kan brukes til på kort og lengre sikt:

•Det er ikke bare Oslo og Bergen som harstore kunstsamlinger. Bodø samlinger er også betydelige.

•Adelsteen Normann-galleriet frister en litt uverdig skjebne på Hålogatun. All ære til de som driver galleriet, og Anne-Grete Ellingsen som entusiastisk promoterer kunstneren. Men galleriet er nesten aldri tilgjengelig for folk flest. Og oppbevaringsforholdene er kritiske.

•Nordlandsmuseet etablerer deg nå i Bodøsjøen gjennom Jektefartsmuseet, og kan være en interessant leietaker også i dette bygget.

•Nord Universitet, kanskje særlig gjennom Nasjonalt senter for kunst og kultur i utdanninga, kan være en samarbeidspartner.

•Galleriet har i dag store egne kunstsamlinger, og et kjempefint museum i kjelleren. Noe av dette vil etter min mening gå naturlig inn også i framtidig bruk av bygget.

•Og jeg hevder fortsatt: Hvis vi skulle oppnå å få gjennomslag hos staten for et kunstmuseum i Nordland, så vil dette bygget gi oss en flying start. Kanskje kan vi starte sjøl i det små.•

Og ikke minst: Vi trenger mange gode utstillingslokaler for alle typer kunst, særlig lokal kunst. Noe er på gang. Bodø Kunstforening vil snart avsløre hva de planlegger. Men vi trenger store arealer som er tilpasset kunstvisning.

Alt dette får ikke plass i disse lokalene. Og hva som er den beste driften av Galleri Bodøgaard må sjølsagt diskuteres grundig. Det er dette jeg vil ha i gang et arbeid om.

Holm er uenig i at dette er Nord-Norges flotteste utstillingslokale. Hva kan konkurrere med dette?

Holm nevner Nordlandsbankbygget som alternativ. Jeg har sjøl deltatt i arbeidet med å gjøre dette til et kulturbygg. Men det er ikke spesielt egnet til galleri. Bodø sparebank i Storgt. har også potensiale til å bli et kulturbygg. Men ikke et galleri på nivå med Galleri Bodøgaard. Den gamle svømmehallen er som tidsdokument en arkitektonisk perle. Men den blir snart presentert som et kulturbygg for ungdoms- og amatørkulturlivet. Det er den mye mer egnet til.

Nå er det om å gjøre å få flertall i bystyret for å utrede sak om mulig kjøp av Galleri Bodøgaard. Jeg har bare et hjertesukk: Jeg erfarer at flere politikere i Bodø ikke er kjent med galleriet. Bl.a. fordi det i dag ligger litt bortgjemt bak store trær og med inngang på baksida. Det må vi gjøre noe med hvis vi får til et kjøp. Bygget har potensiale til å skinne.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags