Jeg har en drøm - og et forslag

Bildetekst Bildetekst

Bildetekst Bildetekst

Av
DEL

MeningerNår Bodø-politikerne har takket nei til kjøp av Galleri Bodøgaard har jeg et forslag:

Kommune og fylkeskommune foretar et makebytte på tomtene Sjøgata 35-39 og tilbyr Petter Stordalen en alternativ tomt til hotellet.

Kommune, fylkeskommune og Nordlandsmuseet søker nasjonale midler med tanke på å bygge et moderne kulturhistorisk museum og et nordnorsk kunstgalleri på tomtene Sjøgata 35- 37.

Sjøgata 39 foreslås utviklet til skulpturpark, knyttet til kunstgalleriet.

Ettersom Bodø har søkt kulturbystatus er tiden inne for å vise fram hva kommunen har å tilby. Nå gjelder det å synliggjøre alt som ligger bortgjemt! Det gjelder både Sølvskatten - og de fantastiske kunstverkene som befinner seg i Fylkesmannsboligen, på Galleri Bodøgaard og i kjelleren i Bodø Kunstforening. Men også hverdagskunsten, slik Nordlandsmuseet ga et eksempel på gjennom den morsomme votteutstillingen i høst. Slike presentasjoner vil bidra til å utvise stolthet over våre brukskunsttradisjoner og ivareta dem for kommende generasjoner.

De utrolig flotte utstillingene og bildene av Bodø by og Bodøs krigshistorie bør komme bedre fram i lyset. Idag er Bodø-utstillingene delvis bortgjemt. I andre etasje på Nordlandsmuseet kan vi få et møte med den sjokkerende bombingen av Bodø 27. mai 1940. Dette følges opp i Bodø Krigshistoriske Museum i Hålogalandsgata, hvor iherdige ildsjeler har samlet og presentert et interessant materiale fra krigsårene 1940-45. I kjellere og på loft finner vi et hundretalls fotografier av gamle Bodø som fortjener en plass i offentligheten, slik at dagens Bodøværinger kan få et innblikk i hvordan forfedrene har bodd og levd gjennom tidene.

I sommer, da jeg var i Nord – Irland, ble turen lagt via Belfast hvor Titanic- museet tar imot mer enn 500 000 turister årlig. Litt forstemmende var det å oppleve at man har bygget en turistattraksjon etter ”Disney-World”-konseptet, rundt en så stor tragedie. For 150 kroner blir du sluset inn i skipet med en vogn som fører deg inn i hele hendelsen, både gjennom feststemningen - og alvoret, da forliset var et faktum. Men ettersom mange har et slags romantisk og uvirkelig forhold til filmen Titanic, vil kanskje en slik formidlingsmåte være nødvendig for å få oss til å forstå at hendelsen faktisk var virkelig. Og at den kan skje igjen, dersom vi ikke tar visse grep om fremtiden.

Kanskje er det nettopp en slik måte vi må gjøre det på når vi skal forsøke å formidle fortiden til de neste generasjoner, eksempelvis at Bodø By faktisk ble bombet på én dag , at 600 av 900 hus ble liggende i aske og at hele byens befolkning måtte evakueres og bo i månedsvis hos folk de kanskje ikke kjente, mens byen ble bygget opp igjen. Hver dag kommer hurtigruteturistene i land i Bodø og vandrer et par timer i bygatene. De fleste passerer Sjøgata 35-39. Flere ganger i måneden kommer flere tusen cruise-turister inn til Bodø Havn. Også de vandrer frem og tilbake i Sjøgata, på jakt etter nordnorsk kultur og det byen har å tilby. De har tilmålt tid, men penger nok til å betale for det de finner interessant. Jeg tror at en slik satsing vil være berikende for byen og et godt tilskudd til Stormen Konserthus og Stormen Bibliotek, til Luftsfartsmuseet og Jektefartsmuseet.

Ettersom jeg er partiløs for tiden og ikke kan fremme forslaget gjennom et politisk parti, presenterer jeg forslaget i Avisa Nordland. Så kan jo det enkelte politiske parti i Bodø fundere litt på om dette kan være noe å gripe tak i.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags