Ja til Bodø som europeisk kulturhovedstad!

Av
DEL

LeserbrevBodø er blant byene som søker om å bli europeisk kulturhovedstad i 2024.

Den søknaden håper vi i Europabevegelsen de vinner frem med.

Det vil være en gylden mulighet for Bodø, Nordland og hele Nord-Norge til å dele sin unike kultur med resten av Europa.

Ordningen med europeisk kulturhovedstad ble etablert i 1985. Hvert år er det nye byer som får vist seg frem, med et stort spekter av ulike kulturarrangementer.

Gjennom året som kulturhovedstad har byene et tett program, der særlig lokal kultur trekkes frem. Målet er å skape kulturell forståelse og interesse, knytte Europas befolkning tettere sammen og sette fokus på mangfoldet i europeisk kultur.

To norske byer har tidligere kunnet smykke seg med den gjeve tittelen. Det var Bergen i år 2000 og Stavanger i 2008.

Jeg fikk i 2003 anledning til å starte Nordland fylkeskommunes kontor i Brussel. Det var klare føringer for hva kontoret skulle arbeide med, og markedsføring av kultur, næringsliv og reiseliv i EUs hovedstad var en viktig del av det. I ettertid er det ingen tvil om at noe av det vi lyktes best med var nettopp det å presentere nord-norsk kultur, våre rene sjømatprodukter, vårt voksende næringsliv og våre lokale bedrifter.

I 2005 kom Troms og Finnmark fylkeskommuner med, og siden da ble Nord-Norges Europa-kontor et regionskontor for hele Nord-Norge. Vi hadde da fått et godt rykte i Brussel, og nesten 400 personer deltok på åpningen, ikke minst fordi vi hadde et flott havrettsbord, med kokker fra nord som i tillegg til kongekrabben også serverte smakfullt Lofotlam. Det kulturelle innslaget sto Finnmark for med blant annet samejazz.

I 2008 fikk jeg være med da Stavanger presenterte seg som kulturhovedstad, noe som ble en strålende markedsføring av Stavanger og Rogaland, med særlig vekt på næringsliv og fornybar energi i oljefylket. Stavanger-kontoret, det første norske regionale kontoret i Brussel (1993), mente at det å bli kulturhovedstad satte Stavanger og Rogaland på kartet i europeisk sammenheng, og førte til store muligheter for næringslivet i regionen.

Nå er tiden inne for at en tredje norsk by skal få vise seg frem. Da er det få kandidater som er bedre enn Bodø. Bodø og Nordland har en lang, stolt og mangfoldig kulturtradisjon. Det kombinert med den økende interessen for Norge, og særlig de arktiske områdene, i EU og resten av Europa, gjør Bodø til den perfekte norske søkerbyen.

Det er nettopp denne økende interessen Bodø ønsker å fange med sin søknad hvor visjonen «Articulation» står helt sentralt. Den bevisste omskrivningen av articulation henspiller til de engelske ordene arctic, art, culture og communication. Bodø vil bli den første kulturhovedstaden nord for polarsirkelen.

Det er ikke bare kulturen som vil kjenne de positive ringvirkningene. Det lokale næringslivet og sysselsettingen kan også dra nytte av et år som kulturhovedstad. Det er Århus et ferskt eksempel på. Da den danske byen var kulturhovedstad i fjor, ble det skapt tilsvarende 2000 fulltidsstillinger i regionen, hvorav 70 prosent kom i privat sektor. Dersom Bodø vinner frem med sin søknad, vil hele den nordligste landsdelen dra nytte av dette. Nettopp derfor har Troms og Finnmark fylkeskommuner stilt seg bak søknaden.

Lørdag 15.september arrangeres Europabevegelsens årlige Europakonferanse. I år er Bodø valgt som arena for konferansen, nettopp på grunn av byens søknad om å bli europeisk kulturhovedstad. Derfor skal vi ha et kulturelt fokus på årets konferanse, som har tittelen «Fra Querini til EØS - Kultur og handel - i møte med Europa». Vi vil trekke linjene bakover til hendelsen på Røst i 1432, og ser på dagens situasjon med EØS-avtalen som vår viktigste kobling til Europa for handel, vandel og kultur.

Håper vi sees 15.september på Luftfartsmuseet!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags