I verste fall kan bygningsmassen til galleriet ende opp som boliger

Til salgs: Galleri Bodøgaard er lagt ut for salg. Prosessen mot et eventuelt kommunalt bud avhenger av politikerne.Foto: Tom Melby

Til salgs: Galleri Bodøgaard er lagt ut for salg. Prosessen mot et eventuelt kommunalt bud avhenger av politikerne.Foto: Tom Melby

Av
DEL

AproposTorsdag satte et knapt flertall i Bodø bystyre ned foten for et kjøp av Galleri Bodøgaard. Det betyr at galleriet legges ned, og i verste fall ender bygningsmassen opp som boliger.

Det vil være et stort tap for Bodø, en by som akkurat nå satser mange millioner kroner på å bli europeisk kulturhovedstad.

Men slik politikerne nå prioriterer kan det virke som om de heller sikter seg inn på å bli europeisk musikkhovedstad. For mens Stormen er en musikkscene i verdensklasse, mangler Bodø god infrastruktur innen nesten alle de andre kunstformene.

Særlig gjelder dette gode utstillingslokaler for bildende kunst, kombinert med atelierfaciliteter ssom gjør det mulig å bygge opp et sterkt miljø for både fastboende og tilreisende kunstnere.

Man har fått det til i Tromsø og i Lofoten, i Bodø er det så langt blitt med praten.

Nå er det ikke gitt at Bodøgaard var den ultimate løningene, og Håkon A. Møller har et åpenbart poeng når han sier at kommunen ikke kan kjøpe «bare fordi Bodøgaard tilfeldigvis ligger ute for salg».

Nå er heller ikke det tilfelle, det ligger en solid utredning bak forslaget om kjøp, og planene for hva som bør inn i et slikt galleri er på plass.

Det er likevel et relevant poeng at et eventuelt kjøp av Galleri Bodøgaard burde ses i sammenheng med bruken av andre kommunale lokaler.

Problemet er at dersom det skal ha noen praktisk betydning, må en utredning av disse sammenhengene komme raskt.

Nåværende eier har lån å betale og kreditorer som skal ha sine penger. De kan neppe vente på en lang, kommunal utredning med usikkert utfall.

Ei heller på den meget usikre effekten av at galleriet får et Jektefartsmuseum i sin nærhet.

Vi risikerer derfor at bygningene er tatt i bruk til helt andre ting, lenge før kommunen er klar for noen endelig avgjørelse rundt framtidens visningsrom for visuell kunst. Da hjelper det lite om man dersom kommer fram til at Galleri Bodøgaard likevel var den beste løsningen.

I en tid der stadig flere kommunale oppgaver blir lovpålagt, blir kampen om kulturkronene stadig tøffere. Det avspeilet seg i bystyredebatten torsdag, der partienes ulike syn på i hvilken grad kultur bør prioriteres kom fram.

Frp ønsker å bruke minst mulig.

Høyre litt mer, men vil primært at kulturen skal finansieres privat.

Venstre vil bruke enda litt mer.

Mens venstresiden, tradisjonen tro, synes å ha uante summer å bruke på kultur.

Den som framsto mest usikker på prioriteringene var han som avgjorde det hele, MDGs Håkon A. Møller.

Møller la ikke skjul på at han - og mange i hans parti - støtter ideen om å bygge opp bedre visningsarenaer for visuell kunst. Han er bare usikker på om Bodøgaard er den beste løsningen. Derav ønsket om en utredning.

Paradokset er at han ikke stemte for en utsettelse til en slik utredning kan være ferdig, men sa nei alt nå.

Om det skyldes at budsjettavtalen med opposisjonen gir MDG gjennomslag på andre områder vites ikke, men helt logisk er det neppe.

Tar man likevel Møller på ordet er det rent faktisk flertall i bystyret for å skape nye arenaer for visuell kunst i Bodø.

Det bør bety at dette arbeidet ikke stopper opp. Den bildende kunsten i Bodø har gjennom mange tiår vært svært stemoderlig behandlet i denne byen.

Vi vet fra andre steder som har satset på bildende kunst og gode visningssteder at dette også kan legge grunnlag for kulturbaserte arbeidsplasser. For de som er opptatt av slikt.

Selv om slaget om Bodøgaard synes tapt, bør derfor kampen fortsette.

Gjerne i samarbeid med Nordland fylkeskommune og private aktører. Nordland mangler et fylkesgalleri/fylkesmuseum for kunst, og kultur kan som sagt også gi inntekter.

Den som setter foten ned for alltid, kommer aldri videre, og det har ikke Bodøs innbyggere fortjent.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags