EØS-avtalen avgjørende for sjømateksporten

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevAppetitten for norsk sjømat i EU førte til rekordeksport i første halvdel av 2018. For å sikre at veksten vedvarer må vi verne om EØS-avtalen.

Over 60 prosent av norsk sjømateksport går til EU. Eksporten er på godt over 50 milliarder kroner årlig. Dette har økt jevnt siden EØS-avtalen trådte i kraft 1994, og i årets første halvdel ble det nok en bestenotering. Det skyldes primært etterspørselsvekst i EU.

For at denne handelen skal fungere er vi avhengige av et tett, nært og forutsigbart forhold til EU. Det er EØS-avtalen som legger grunnlaget for dette forholdet og er dermed med på å sikre velferd og arbeidsplasser langs hele kysten.

Norsk sjømateksport til EU reguleres av en kompleks sammensetning av avtaler. Helt sentralt står veterinæravtalen, som vi har fått gjennom EØS. Det er den som sikrer at det hver dag kan gå 170 vogntog med sjømat fra Norge til EU, uten tidskrevende grensekontroller. Effekten er at reisetiden kortes betraktelig ned og verdien på fisken er god når den kommer frem. For å sitere tidligere EU- og EØS-minister Vidar Helgesen: Ingen har så dårlig tid som en død laks.

Også protokoll 9 i EØS-avtalen er viktig. Det sikrer helt eller tilnærmet tollfrihet på en del av sjømaten vi eksporter til EU. Det gjør at Norge er i en betydelig bedre posisjon enn andre land som står utenfor unionen. Uten EØS-avtalen hadde ikke dette vært tilfellet. Konsekvensen ville vært tapte inntekter og nedbemanning for norske sjømatbedrifter.

I Europabevegelsen er vi opptatt at Norge skal ha best mulige handelsvilkår og at EUs 500 millioner borgere får tilgang på den gode sjømaten vår. Dette er vårt viktigste marked og markedsadgangen er avgjørende, og EU er vårt hjemmemarked. Derfor forsvarer vi EØS-avtalen.

Dersom du vil være med på den viktige debatten vedrørende vår tilknytting til Europa er du hjertelig velkommen til Europakonferansen som avholdes i Bodø lørdag 15. september «Fra Querini til EØS – kultur og handel – i møte med Europa».

Og vi støtter selvfølgelig Bodøs kandidatur som europeisk kulturhovedstad i 2024!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags