Derfor bør kommunen kjøpe Galleri Bodøgaard

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevI en kronikk i AN nylig presenterte Steinar Skogstad potensialet som ligger i Bodøsjøområdet.  

Her har vi friluftsmuseet i Bodøsjøen, nå kommer Jektefartsmuseet, fylkeskommunen utvikler Norland kultursenter/Landbruksskolen til en stadig mer interessant kulturarena, Bodin Kirke er en attraksjon, og ikke minst har vi Elveparken som vil bli et enda bedre turmål når vegbygginga er ferdig.

Og det er ikke tilfeldig at alt dette ligger her. Dette er Bodøs røtter. Og folk utenfra har påpekt at ingen andre byer har et slikt «jomfruelig» kulturområde som ikke over tid er nedregulert.

Vi har et fantastisk utgangspunkt for å etablere Bodø Kulturpark.

Jeg har i flere år «mast» om å få til et offensivt grep for å gjøre dette til en endra bedre attraksjon, , og mange ser dette potensialet, særlig når Jektefartsmuseet står ferdig. Og fylkeskommunen har Kulturparken med i sin kulturstrategi.

Og midt i dette området ligger Nord-Norges flotteste utstillingslokale, Galleri Bodøgaard, ute for salg. Denne perlen av et galleri med 800 m2 utstillingsflate, og nesten like mye førsteklasses magasinlokaler, kan vi risikere blir «slaktet» og brukt til ordinær næringsvirksomhet /boliger.

Mange enkeltpersoner har engasjert seg for å prøve å berge galleriet. Og det er tatt mange initiativ som gjør at det nå kan være mulig å få til et kjøp for overkommelige summer.

Hvis vi lykkes i søknadsprosessen, skal vi fra 2019 i gang med arbeidet med Europeisk Kulturhovedstad 2024. Dette vil være en kultursatsing uten sidestykke i Bodø og i Nord-Norge. Visuell kunst er et område vi må bygge opp, det er det brei politisk enighet om. Da kan vi ikke starte med å fjerne 800 m2 førsteklasses utstillingslokaler.

I OK-komiteen 29.08 ble det behandlet sak om tiltak for visuell kunst, med forslag om flere offensive tiltak. Et av punktene dreide seg om å få utredet sak om kjøp av Galleri Bodøgaard.

I behandlingen i OK-komiteen gikk høyresida mot å be om denne saka. Fra Høyre ble det presentert som et standpunkt som var grundig vurdert og gjennomtenkt. Kan det virkelig være tilfelle? Høyre har stort sett vært en støttespiller for store kultursaker her i byen, og særlig for arbeidet med europeisk kulturhovedstad. Finnes det ikke lenger noen i partiet som er opptatt av visuell kunst, og som er interessert i å se på muligheten for å berge galleriet? Saken kommer opp i bystyret 13. september.

Hvis det åpner seg en mulighet for kjøp av galleriet, er jeg opptatt av at det settes i gang et utviklingsprosjekt som ser på driftsmulighetene framover. I et slik prosjekt foreslår jeg deltagelse fra kunstmiljøet i Bodø/Nordland, museet, fylkeskommunen, universitetet, kommunen og andre. Sammen vil vi greie å sy sammen et driftsopplegg som både vil være økonomisk overkommelig og innholdsrikt.

Et apropos: Mange aktører på kunst- og museumsfeltet er opptatt av å få til et kunstmuseum i Nordland. I Tromsø har de et slikt, i hovedsak finansiert av staten. Kan det tenkes en bedre plassering av et slikt museum enn på Bodøgaard? Mulighetene er mange, men da må vi arbeide offensivt for å få ting til.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags