Å ville bli europeisk kulturhovedstad er en riktig og viktig satsing, for Bodø, Nordland og Nord-Norge

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederBodø puster ut etter en vellykket Opptur-festival og Parkenfestivalen, med fullt trøkk fra publikum og konserter vi sent glemmer. Og forrige søndag avsluttet byen en hel uke med store kunstneriske opplevelser og stort oppmøte, gjennom Musikkfestuka 2018.

Bodø har ettertrykkelig bevist at vi er en kulturby av høyeste rang. Det er derfor helt naturlig at Bodø nå søker å utvide perspektivet, og ikke bare bli en lokal eller nasjonal kulturby, men en europeisk kulturhovedstad.

Dette er en både riktig og viktig satsing, for Bodø, Nordland og Nord-Norge. Det gir en mulighet man ikke før har hatt for en bredere satsing på ulike typer kultur, lokalt folkelig engasjement og tilgang på midler man ikke får ellers. Det er bra for kulturen, det er bra for innbyggerne og det er bra for dem som vil utvikle Bodø som både reiselivsby og etablerersted.

Det er ingen iboende motsetning mellom å satse på kultur, og på byutvikling. Snarere tvert imot, dette hører organisk sammen. Om noe har kulturen hatt for liten plass i de prosesser som er gjennomført til nå, derfor bør også kulturen hilse en satsing som dette velkommen.

Det betyr ikke at man kritikkløst skal ta imot alt som kommer. De lokale kunstnere som uttrykker bekymring for den vei søkeprosessen har tatt til nå, har flere gode poenger: Kultur har – og skal ha – en egenverdi som rettferdiggjør en søknad. Eventuelle næringsmessige virkninger må komme som en tilleggseffekt. Derfor bør flere kunstnere involveres i prosessen så raskt som mulig, og i mye større grad enn til nå.

En gruppe som også har vært savnet er de dette skal være til glede for; innbyggerne i Bodø. Så langt har deres engasjement vært nærmest fraværende. Det må rettes opp i.

Da Narvik lanserte sin søknad om å få arrangere VM i alpint, gjorde de det gjennom en stor folkefest på torget. Det er noe Bodø kan lære av. Folkelig engasjement og lokal oppslutning er en nøkkel for å nå fram overfor juryen.

Det er ennå ikke for sent, men allerede i oktober begynner togene å forlate perrongen når det gjelder Bodøs søknad. Så en kjapp telefon til Narvik for å søke råd, bør ikke la vente så veldig lenge på seg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags