Gå til sidens hovedinnhold

Uten politisk kontroll kan vi ende opp med at innbyggerne i Bodø blir leilendinger i egne gater

Artikkelen er over 3 år gammel

Apropos Dette er et leserbrev, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den var basert på en revolusjonerende teknologi og omformet amerikansk landbruk totalt. Og den gjorde oppfinnerne ufattelig rike.

The McCormick reaper var alt annet enn grim; den var en av de aller første mekaniske innhøstingsmaskinene som både økte landbrukproduksjonen drastisk og gjorde livet lettere for bøndene.

Maskinen ble skapt av brødrene McCormick fra Virginia, og i en fersk bok kaller deres etterkommer Sargent McCormick dem «sin tids Steve Jobs og Steve Wozniak».

Det er nok ikke mange i Bodø som vet hvem Sargent McCormick er, men det kan fort endre seg. Det er han som i realiteten styrer det investeringsselskapet familien McCormick opprettet i 1904 for å forvalte dens enorme formue. Oppkalt etter maskinen som hadde gitt dem alle pengene; Harvester Trust.

Det er de som, gjennom selskapet Borealis, ønsker å bygge Bodøs nye bydel. Og det står ikke på penger. Familien er en av USAs aller rikest og kjøpte nylig landets nest største aviskonsern, eieren av hjembyens "Chicago Tribune".

Torsdag var Harvesters president, Danny Hayes i Bodø for å presentere selskapets planer for byen, og antyde investeringer på flere hundre millioner.

Til AN sier han spøkefullt at han vanligvis reiser med et «batteri av advokater», men ikke i Norge for her er man ærlige og ikke grådige.

Det hevdes å være kort vei mellom ærlighet og naivitet, og ute i verden advarer stadig flere mot det selskaper som Harvester prøver å gjøre.

Under dekke av å skape grønne og brukervennlige byer skyver de, i allianse med utbyggere og investorer, til side all demokratisk kontroll med utviklingen.

Dette kalles gjerne «Google cities» etter google-selskapet Sidewalk Labs storstilte planer for byutvikling. Planer de for øyeblikket er i ferd med å realisere i en av Torontos bydeler.

Det har vært sammenlignet med å kjøpe datamaskin fra Apple; det binder deg til å kjøpe alt annet fra Apple også. Selv når produktene er dårligere og dyrere enn andres.

Nå er ikke Harvester Google, men sjefen har åpenbart sans for Steve Jobs. Da blir det interessant å se hva Sidewalk Labs sier om sitt Toronto-prosjekt.

Det er basert på innsamling av enorme mengder data over beboernes adferd, som så brukes til å styre det som skjer i bydelen.

Slik skal man ifølge Sidewalk Labs sikre innbyggernes velferd, miljø og helse, uten fortidenes «rigide soneregler og statiske byggreguleringer».

Eller med andre ord; teknologien vil sørge for at utbyggere og huseiere oppfører seg slik innbyggerne vil, så vi trenger ikke lenger politisk styring av byutviklingene.

Dette er i beste fall basert på en ekstremt naiv oppfatning av datateknologi som befriende i seg selv. Er det noe de siste tiårene har lært oss er det at den like godt kan brukes til å undertrykke og ødelegge mennesker.

Alt avhenger av hvem som kontrollerer teknologien. Og i Bodø må det være politikerne. Da nytter det ikke å naivt ta imot alle gaver fra USA, selv om de løser kortsiktige økonomiske problemer.

Nå er som sagt Harvester ikke Google, men vi kan uansett legge til grunn at de er her for tjene penger.

Uten politisk kontroll med utviklingen, ender vi derfor fort opp med at innbyggerne i Bodøs nye bydel blir leilendinger i egne gater, nødt til å betale for alt til leverandører valgt av andre.

En av årsakene til The McCormick reapers suksess var at den kunne selges over hele USA, takket være den tids enorme utbygging av jernbaner.

Også det var en kommunikasjonsmessig revolusjon, og den skapte rike og mektige monopoler. Så mektige at de til slutt måtte brytes opp gjennom en knallhard, føderal lovgivning.

I Bodø kan vi ennå slippe å ta så drastiske grep, om vi har politikere som er sterke nok til selv å styre utviklingen og ikke la seg blende av teknologi.

Kommentarer til denne saken