Fem ting Tromsø kan lære av Bodø

STORMEN OG TRENGSELEN: Konserthuset Stormen er blitt symbolet på Bodøs svært positive utvikling de siste årene. Billetter til konsertene selges ut på få timer. Det er ”Sturm und Drang”-tider i Bodø!

STORMEN OG TRENGSELEN: Konserthuset Stormen er blitt symbolet på Bodøs svært positive utvikling de siste årene. Billetter til konsertene selges ut på få timer. Det er ”Sturm und Drang”-tider i Bodø!

Artikkelen er over 3 år gammel

Av og til kan kranglingen mellom Tromsø og Bodø nå høyder som gjør at kanskje bare USA og Russland kan overgå oss.

DEL

SpaltistMen vent, nå som G20-møtet i Istanbul tyder på at presidentene Barack Obama og Vladimir Putin vil gå sammen om å finne løsninger på vår verdens verste konflikter, så skulle det da være håp for oss i nord også?

Så vi starter nå, da, i det små, med å se oss selv i speilet: Erkjenner at Bodø antakelig er bedre enn Tromsø til en hel del, at vi har mye å lære av dem, skriver artikkelforfatteren på nordnorskdebatt.no.

1. Skal staten drive byen?

Tromsø forvalter store offentlige oppgaver, der institusjoner som sykehuset og universitetet er så store at de kanskje står i fare for å bli seg selv nok? Og hva med kommunens rolle?

I Bodø skryter næringslivet av samarbeidet med kommunen. Bodøregionens utviklingsselskap forener 31 bedrifter i og rundt Bodø, og jobber blant annet med de ni Salten-kommunene om en mulig kommunesammenslåing, om å finne næringsareal til nyetableringer og om å øke antall avganger for buss og tog inn og ut av Bodø.

Da kampflybasen glapp for Bodø, tvang det frem en nytenkning som forsterket samarbeid mellom offentlig og privat sektor. Dette med sikte på å skape vekst selv, i stedet for å vente på ”han stat”. Tanken om at staten skal fikse alt, synes forlatt i Bodø etter kampflybase-saken. Det er trolig kun konstruktivt. Og noe Tromsø kan lære av.

2. Det vanskelige omdømmet

”Bodø i vinden”-prosjektet har fått kommune og næringsliv til å gå sammen om å fronte vekst og muligheter i byen. Blant annet har nettsiden Extreme City Makeover fra 2012 vist frem byggeprosjektene på nært hold og oppsummert hvordan det investeres i byen.

Slik kan innbyggere føle sterkere på hvilken utvikling de er en del av, utover å se heisekranene. Og kanskje øker det byens anseelse utad også.

Tromsø droppet et lignende prosjekt for noen år siden. Kanskje en vinneroppskrift fra Bodø kan friste?

3. Infrastruktur for fremtiden

Tanken om at staten skal fikse alt, synes forlatt i Bodø etter kampflybase-saken. Det er trolig kun konstruktivt. Og noe Tromsø kan lære av.

I Tromsø har byggingen av ny E8 vært et stridstema i så mange år at det har hemmet byens utvikling. Nå kan vi risikere det samme i saken om ny Kvaløyforbindelse.

I Bodø derimot, er det bred enighet om de største prosjektene: Å flytte flyplassen for å gi plass til nye bydeler, å utvikle et ”smart city”-konsept der folk kan leve liv med korte avstander og miljøvennlige løsninger, å styrke forbindelsen med omlandet.

Det at de står samlet om dette i Bodø-regionen, øker sjansen for å få gjennomslag på Stortinget og i Nasjonal transportplan.

4. Hold fortet! Ta vare på historien

Nytt betyr ikke alltid bedre. Fortet Nyholmen Skandse i Bodø ble bygget i 1810 og er Bodøs tusenårssted. Det har blitt både godt tatt vare på og godt brukt. Senest da Hekla Stålstrenga spilte for 2000 mennesker under musikkfestuka i august.

Det samme kan ikke sies om Tromsøs tusenårssted, Skansen fort, med historie tilbake til middelalderen. Det har havnet i noe som er blitt en bakgård i Tromsø sentrum og har inntil det aller siste vært del av en langvarig krangel med utbyggerne av boliger på verftstomta.

5. Bodø/Glimt – Norges beste fotballklubb?

Mens TIL brukte penger de ikke hadde, tok medaljer og spilte europacup under Steinar Nilsen og Per-Mathias Høgmo, var Glimt i flere år et middelmådig 1. divisjonslag. Sportslig har det vært variabelt for de gule frem til årets respektable 9. plass. Men etter nesten-konkursen i 2010 har Glimt stått for en prestasjon ingen i Fotball-Norge kan matche: Klubben er for fjerde år på rad i grønn sone for økonomisk styring og bærekraft i fotballforbundets oversikt.

TIL som klubb sliter fortsatt etter mange års pengesløsing. Forhåpentlig kan TIL-ledelsen lære av rivalens nøkterne pengebruk.

Benjamin Bye Åsali, kommentator i Nordlys

Så vi starter nå, da, i det små, med å se oss selv i speilet: Erkjenner at Bodø antakelig er bedre enn Tromsø til en hel del, at vi har mye å lære av dem

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags