Gå til sidens hovedinnhold

For oss som samfunn er det viktig minnes hendelser som Torghatten-ulykken

Artikkelen er over 3 år gammel

AN på lederplass: Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Søndag er det 30 år siden vi ble rammet av en av norsk etterkrigstids største katastrofer. 36 mennesker ble drept da et Widerøe-fly på vei fra Namsos til Brønnøysund traff Torghatten i en fart av 300 km/t.

Rundt halvparten av de døde kom fra Nordland, med Brønnøysund og Bodø som de hardest rammede lokalsamfunn. Det gir denne ulykken en ekstra, lokal dimensjon, men den er også en del av nasjonens felles historie.

Manifestert gjennom statsminister Gro Harlem Brundtlands tårer under minneseremonien i Brønnøy kirke kort tid etter.

Vi er et lite land, med få å unnvære. Derfor rammer katastrofer som denne bredt, og engasjerer langt flere enn de som er direkte berørt.

Det heter at tiden leger alle sår, og på ett nivå gjør den det. Selv de st

ørste katastrofer blir med tiden historie, og nye generasjoner kommer til uten noe direkte forhold til det som skjedde.

For dem som ble direkte berørt, som mister noen av sine næreste og kjæreste, forholder deg seg ofte annerledes. Selv sår man trodde hadde grodd kan rives opp igjen.

Det er derfor en dyp dobbelthet ved markinger som denne. For enkelte blir de en ond opplevelse, en påminnelse om en sorg de daglig sliter med å holde under kontroll.

Det er følelser vi skal respektere, men for oss som samfunn er det viktig å holde ved livet minnet om hendelser som dette. De forteller oss noe om livets sårbarhet, vår plikt til å ta vare på hverandre og gjøre tilværelsen så trygg som mulig for hverandre.

Flysikkerheten blir stadig bedre, og heldigvis skjer ulykker som dette sjeldnere og sjeldnere. En av grunnene er at både de som bygger og opererer fly lærer av de ulykker som er. Også Torghatten-ulykken førte til endringer i måten flyginger gjennomføres på, og vi trenger innimellom å påminnes om at selv de beste systemer ikke er uten feil.

Dessuten er det all grunn til bruke dagen til å hedre både de som omkom i styrten, deres pårørende og de mange som gjorde en enestående innsats i etterkant; politi, hjelpemannskaper, lufthavnpersonell og mange flere.

I håp om at ingen andre skal måtte oppleve noe lignende igjen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.