Skal Bodø ha noen som helst mulighet for å lykkes må det hentes inn både kapital og kompetanse utenfra

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er blitt den nye «snakkisen». Etter nakenfotografering og oljesnu i Ap er det nå navn som Danny Hayes, Harvester, Borealis og Geddes som dominerer nyhetsbildet her i AN.

Kanskje ikke så rart. Vi snakker om mulige milliardinvesteringer og fotballsponsing i norgestoppen. Med lokale aktører vi alle har et forhold til; Bodø/Glimt, Stormen, Ny by-Ny flyplass.

AN har i flere artikler prøvd å gi våre lesere en oversikt over hvem aktørene utenfra er og hva som har skjedd til nå. Vi kommer til å følge saken tett videre. For dette dreier seg faktisk om sentrale spørsmål vedrørende Bodøs framtid.

Det som kompliserer saken er det nettverk av selskaper og aktører som framkommer når man gransker den videre.

De er delvis sammenkoblet, delvis separate, men felles for dem alle er at de er innrettet slik at det er svært vanskelig å finne ut av hvem som egentlig kontroller dem. Noen av dem har kun en postboksadresse å henvende seg til, andre er i skatteparadiser med null innsikt.

Det gir utallige muligheter for å manipulere sannheten, men det er faktisk også slik mange seriøse internasjonale investorer organiserer virksomheten.

I arbeidet med å bygge en ny by har Bodø bevisst involvert tunge, internasjonale aktører, ja, selv FN har vært her. Det er da også helt nødvendig; skal Bodø ha noen som helst mulighet for å lykkes må det hentes inn både kapital og kompetanse utenfra.

Uten å sammenligne direkte så vi noe av den samme «kulturkollisjonen» da et kinesisk gigantselskap overtok hjørnesteinsbedriften i Sørfold. Eller da Facebook investerte milliarder i et datasenter i Luleå.

Internasjonal kapital har sine egne regler, og når vi inviterer dem kan vi ikke samtidig klage over at de nå nærmer seg oss med en amerikansk forretningskultur.

Det er en del av pakka, men det kommunen hele tiden må passe på er at det faktisk finnes en investeringsvilje og nok kapital bak selskapene man har med å gjøre. Noe annet vil være utilgivelig naivt.

Det krever en høy grad av profesjonalitet. Så langt tyder det meste på at kommunen har den nødvendige kontroll.

Så blir det opp til den – og oss i media – etter hvert å finne ut av hva som faktisk ligger bak interessen. Før det skjer, vil det fortsatt være naturlig med en nøktern skepsis.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken