Riktig å renovere skoler, men det krever også mot til å kutte andre steder

Av
DEL

LederØstbyen og Alstad skoler blir likevel renovert etter planen. Det er budskapet fra posisjonen i Bodø kommune etter helgens budsjettmøter. Med det avviser de rådmannens forslag om å utsette renoveringen, og de ligger an til oppstart i 2023. Nyheten ble naturlig nok mottatt med glede av ansatte, elever og foreldre ved to skolene. De har flere ganger før opplevd at ombyggingsplaner er blitt skjøvet på, for å spare kommunale penger. Dermed har arbeidsforholdene for både lærere og elever blitt stadig verre. Ordfører Ida Pinnerød (Ap) innrømmer overfor AN at kommunens ledelse gjennom mange år ikke har ivaretatt disse skolenes behov godt nok. Mye tyder også på at en videre utsettelse bare vil øke ombyggingsbehovet, og dermed bli dyrere på sikt.

Det er slik sett lett å slutte seg til posisjonens vedtak, og applaudere vedtaket om ombygging. Ikke minst – som bemerket på denne plass for få dager siden – fordi politikerne nylig bevilget seg selv og kommunens sentraladministrasjon svært mange millioner til nye, moderne og gode arbeidslokaler i et helt nytt rådhus. Da å skulle utsette helt nødvendig renovering av disse to skolene ville sendt et budskap om at politikerne heller prioriterer seg selv enn barn og unge i Bodø.

Det er heller intet galt i å kutte andre steder enn der rådmannen vil. Politikk er å prioritere, og det er til sjuende og sist politikernes oppgave, ikke rådmannens. Og denne gang prioriterer de rett. Det politikerne i Bodø derimot ikke har råd til er å overse det viktigste budskapet i rådmannens innstilling: Bodø kommunes økonomiske framtidsutsikter krever reelle kutt nå! Det nytter ikke lenger å skyve problemene foran seg, og håpe økonomien som ved et mirakel skal rette seg opp av seg selv. De to renoveringene kan komme til å koste over en halv milliard kroner til sammen, og de pengene må hentes et sted fra.

Torsdag får vi vite hvor fra. Da legges detaljene i posisjonens plan fram, og først da vet vi hvorvidt politikerne har forstått alvoret i situasjonen eller ikke. Det er nemlig lett å finne mer penger til populære tiltak, og ombyggingen av disse skolene er nettopp et slikt tiltak. Det er straks verre å skulle peke på konkrete kutt, når man vet at de kommer til å bli lite populære. Antakelig enda mindre populære enn å utsette en ombygging. Å redusere et tilbud merkes nemlig både raskere og mer direkte enn å utsette forbedringen av et. Og det er umulig å legge fram et balansert budsjett og økonomiplan uten kutt som merkes. Men det er faktisk ansvarlige politikeres jobb. For gjør de ikke den jobben blir resultatet på sikt mye verre. For oss alle.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags