Urovekkende budskap fra rådmannen

Av
DEL

LederUværet nærmer seg. Det var det urovekkende budskapet fra rådmann Rolf Kåre Jensen da han torsdag la fram utkast til budsjett for Bodø kommune neste år, og økonomiplan fram til 2023.

Kommunen trenger 342 millioner kroner til for å gå i balanse, og det er lite å hente på inntektssiden. Det innebærer kutt i Bodø kommune og redusert tilbud til Bodøs befolkning.

Spørsmålet er bare hvor disse kuttene skal komme og hvilke tilbud som skal reduseres eller fjernes. Rådmannen har sine forslag til hvordan dette kan skje, men det blir til sjuende og sist opp til politikerne å ta de konkrete avgjørelsene.

Da kan de komme til å kutte helt andre steder, slik er spillereglene. Men de kan ikke unngå å kutte, og de kan ikke unngå å kutte mye.

Hvis ikke skyver de bare problemene foran seg, og på sikt kan følgene bli katastrofale for alle i Bodø.

Dette er ikke første gang rådmannen advarer mot for stor pengebruk i Bodø kommune. Det er hans oppgave, og hittil har det gått sånn noenlunde bra med kommuneøkonomien.

Slik sett kan dette minne om gutten som ropte ulv, men som vi alle vet; til slutt kom ulven.

Nå varsles det uvær, og om det kommer neste år eller ikke er usikkert. Men som med ulven, uværet kommer til slutt og da er det politikernes forbanna plikt å være forberedt.

Nå er det ikke slik at Bodø kommunes økonomi står på kanten av stupet – eller Robek som det også kalles. I forhold til de fleste andre kommuner i Nordland er økonomien solid.

Men det kan endre seg svært raskt, om det ikke tas grep allerede nå, ja, grepene burde vært tatt for lengst.

Og da holder det ikke bare å «redusere sykefraværet» som i valgkampen nærmest ble lansert som en universalløsning av flere partier.

Det holder heller ikke å øke skatter og avgifter – hvordan det gikk fikk vi se da Bodø plutselig hadde landets høyeste eiendomsskatt – ei heller å håpe på økte skatteinntekter eller økte overføringer.

Her må det hardere lut til.

Det betyr ikke at alle kutt må identifiseres med en gang, det viktige nå er at politikerne tar inn over seg rådmannens virkelighetsbeskrivelse og ikke lar seg friste til å vente ett år til.

Det er nå sjansen er størst til å gjøre noe, med fire år til neste lokalvalg.

Forrige periode tok man tidlig grep, gjennom økt eiendomsskatt. Det var riktig, selv om det ble klønete og hardhendt gjennomført. Hadde dette skjedd nærmere valget, ville antakelig andre partier styrt Bodø nå.

Kutt i tjenestetilbudet blir heller ikke populært, men de er nødvendige. Og gjøres de alt nå, rekker man å reparere eventuelle popularitetstap fram mot neste valg.

Så det er ingen grunn til å nøle; gjør oss klar for uvær alt nå!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags