Bodø er en kulturhovedstad uten filmkultur

Av
DEL

LeserbrevI årboken fra bransjeorganisasjonen Film & Kino for 2019 kom Nordland lavest ut blant alle fylker i landet med 1,3 kinobesøk i løpet av året per innbygger i snitt. Det er et pinlig tall for både fylket og den fremtidige kulturhovedstaden Bodø.

Nordlands 1,3 kinobesøk i snitt per innbygger er 0,8 dårligere enn landsgjennomsnittet i 2019. Det er henholdsvis 0,3 besøk dårligere enn Finnmark og hele 1,1 kinobesøk dårligere enn Tromsø. Disse tallene gjelder selvsagt ikke bare for Bodø, men Fram kino stod i 2019 for 32 prosent av kinobesøket i fylket, og dalende besøkstall her har i så måte stor effekt på tallene for fylket. Å sammenlikne seg med Troms er kanskje litt urettferdig, all den tid det eksisterer en veldrevet, internasjonal filmfestival i Tromsø, men vi liker å sammenliknes oss med byen på alle andre felt, så jeg ser ingen grunn til å ikke gjøre det også når det gjelder film. Kinobesøket i Nordland har dessuten falt med 0,3 besøk per innbygger i snitt fra 2018 og hele 0,5 sammenliknet med 2016. Dette er en trist utvikling for alle som bryr seg om film i fylket.

En del av skylden for denne begredelige utviklingen må lokalpressen ta. At kulturjournalistikken er i en stadig mer utsatt rolle er ikke til å stikke under stol. Dette er ikke spesielt for Bodø, men for hele landet. Når det kuttes i kulturjournalistikken er det det fort anmeldelsene som ryker først. Men at det kun skrives om film i Avisa Nordland og Bodø Nu når det finnes en lokal link er en nedvurdering av leserne, slik jeg ser det. Her kan man dessuten igjen se til Tromsø og iTromsøs Feedback-redaksjon som relativt jevnlig (og godt!) skriver om film og musikk som ikke har den minste link til hverken Ishavskatedral, Ketil Høegh eller Jørn Hoel. For dem er det nærmest en like naturlig del av samfunnsoppdraget å skrive om årets Oscar-favoritter som det er å anmelde den siste plata til Lene Marlin.

All ære til flinke folk hos Fram kino, i filmklubben og de som har tatt initiativ til Bodø Filmfestival, men det er i bunn og grunn innbyggerne selv som må ta veien ut av den algoritme-pregede Netflix-tåka og komme seg på kino. Noen vil kanskje synes at det er dyrt å se film på det store lerretet, men det er vel ikke akkurat billig å gå på konsert heller.

Så lenge filmen regnes som annenrangs kultur vil aldri Bodø bli en fullverdig kulturhovedstad. Når Fram kino verken fikk utvide sine nåværende lokaler eller bli innlemmet i Stormen i sin tid, er det vanskelig at å se at filmen skulle få sin rettmessige plass i kulturmiksen i Bodø. Kanskje vil en ny og moderne Fram kino ved City Nord øke besøket for en periode, men fører dette til at lokalene i sentrum ikke lengre skal benyttes til kinodrift er det synd. I Norges eldste kino med kontinuerlig drift sitter faktisk Bodøs viktigste bidrag til filmkulturen i veggene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags