Hans Trygve Holm ser Rødt

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevHans Trygve Holm har sett Rødt. Eller var det egentlig sine egne fordommer om det udemokratiske og rabiat krangelaktige Rødt han så, og delte med oss på kommentarplass i AN sist lørdag?

  • Fordi de tviholdt på å frede kyrne på Rønvikjordene var de (Rødt) medansvarlige for kutt i barnevernet som de var sterkt imot, kan Holm fortelle etter behandlinga av budsjettet for Bodø. Har han dette rotet fra sin egen avis, der han har stilling som redaktør? Eller leser han ikke sin egen avis? Med en viss avstand til den daglige Bodø-politikken, og stort sett opplyst av Holms avis, har jeg likevel fått med meg dette:
  • Ap fikk ordføreren i Bodø etter siste kommunevalg med 20 mot 19 stemmer fordi partiet gikk med på å tilbakeføre Rønvikjordene i sin helhet til landbruk, natur og friluftsliv i samarbeidsavtalen mellom fem parti. Det sikra MDGs avgjørende stemme. Da Ap med støtte fra Sp braut denne avtalen, var det MDG – og ikke Rødt – som gikk over til å støtte budsjettet til Høyre og Venstre.
  • Flertallet på 20 i bystyret etter kommunevalget blei redusert til et mindretall på 16 da de andre samarbeidspartia braut med Rødt etter at bystyremedlemmer for Rødt tillot seg å kritisere pengebruken til nakenbildeprofileringa for europeisk kulturby – og til 15 da MDG ikke fant seg i bruddet på samarbeidsavtalen om Rønvikjordene.
  • Uansett hvordan Rødt hadde stemt, ville det ikke gitt flertall. Frp hadde nemlig gjort det klart at partiet ville stemme for Høyre-budsjettet når deres eget forslag var nedstemt, slik at dette ville få flertall. Rødt hadde ingen mulighet for å stoppe usosiale kutt i Høyre-budsjettet.
  • For å få et vedtatt budsjett i kommunen var det altså ikke nødvendig å tvinge Rødt til å velge mellom 75 millioner til vei for Buchardt til Rønvik-fjellet (Ap, SV, Sp) eller usosiale kutt (H/V/KrF,MDG, Frp). Det spesielle nå var at Rødt måtte true med å gå på gangen for å få lov til å stemme etter sitt eget syn.

Les Hans Trygve Holms kommentar her

Dersom Rødts stemmer hadde vært avgjørende, og Rødt hadde hatt mulighet for det, er jeg sikker på at Rødt hadde prøvd å forhandle fram et best mulig budsjett for folket i kommunen, også med dem som hadde støtt Rødt ut.

Ifølge Holm ville ikke Rødt stemme for noe annet enn sine egne forslag. Men en kikk i protokollen fra bystyremøtet, som ligger på nettet, viser at Rødt i budsjettbehandlinga stemte for 32 av 55 forslag fra andre parti. Det er såkalte verbalforslag om kommunenes aktivitet i 2019 utenom tallkolonnene. Mitt inntrykk er at ingen andre parti viste så stor raushet overfor forslag fra konkurrerende parti.

Et intervju om kloakkforholda på Godøynes er med som eksempel på håpløs retorikk. Da bør det kanskje nevnes at Rødts forslag med marsjordre til administrasjonen om å ordne opp på Godøynes blei vedtatt – for øvrig mot stemmene til Ap og Sp. Likeså fikk Rødt flertall for å gå bort fra planene om baseskole i den nye skolen i Mørkvedbukta, nå med støtte fra de gamle samarbeidspartnerne etter siste kommunevalg. Så langt til Holms oppsummering om at Rødt står venneløs igjen og med tvilsomt politisk gjennomslag.

Om debattklimaet på sosiale medier har Hans Trygve Holm utvilsomt et poeng: «Klarer du å være sarkastisk og ironisk samtidig, så er du bare helt konge».

Men hva med en titt i speilet – også før ytring på papir?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags