Ordfører Ida Pinnerød har havnet i en vanskelig situasjon

Det er en krevende situasjon å være i for ordføreren, selv om den ikke er dramatisk.

DEL

LederTross intense forhandlinger og en posisjon på tilbudssiden fikk Ap, SV og Sp ikke flertall for budsjettet for 2019. Dermed har ordfører Ida Pinnerød (Ap) havnet i en vanskelig situasjon. For i motsetning til Stortinget – der et nederlag på budsjettet fører til at statsministeren stiller kabinettsspørsmål og går av, eller fylkestinget, som styrer etter samme parlamentariske prinsipp, og der fylkesrådslederen kan kaste kortene – er ordføreren valgt for fire år. Og «dømt» til å sitte perioden ut.

Det er en krevende situasjon  å være i, selv om det ikke er dramatisk. Budsjettet er det viktigste politiske redskapet enhver flertallsposisjon rår over, enten vi snakker kommune, fylkeskommune eller storting. Det er gjennom budsjettet satsing og retning styres. Det er gjennom budsjettene det avgjøres om det skal bygges flere eldreboliger eller om kommunen skal bruke store penger på helt andre formål. Det er derfor avgjørende å ha flertall i bystyret for budsjettet.

I Bodø kommune, som i andre kommuner, er det meste av budsjett bundet opp i lovpålagte oppgaver som skole og eldreomsorg. Et borgerlig budsjett i en kommune med ordfører fra Arbeiderpartiet, vil derfor i første omgang føre til en endring av retningsvalg. Ett eksempel er OPS – Offentlig- Privat samarbeid – noe Ap og SV er sterkt imot, men som for eksempel Venstre ivrer for. Bygging av ny skole i Mørkvedbukta kan være ett eksempel der ordføreren og Arbeiderpartiet må godta OPS, fordi det ikke er avsatt nok midler i det borgerlige budsjettet til skolen. Et annet er utvidet bruk av private tjenester i helse og omsorg, noe Ap i dag støtter med forbehold, men som borgerlige partier ivrer for.

Med dagens situasjon i Bodø bystyre spår vi også mange omkamper i tiden som er igjen før kommunevalget høsten 2019. Selv om posisjonen ikke fikk støtte for sitt budsjett, er det ikke utenkelig at Arbeiderpartiet, SV og Sp vil søke støtte i enkeltsaker fra Rødt, Venstre og MDG. Også varaordføreren fra Rødt er jo «dømt» til å sitte perioden ut.

I politikken gjelder som kjent et vedtak bare inntil et nytt vedtak er fattet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags