Kampen om studentene

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevBodø er en by med lange tradisjoner for pendlere og studenter. Aldri før har det falt oss inn at disse ”ikke bidrar” eller ”koster oss infrastruktur”. Institusjoner som Forsvaret og universitetet er av avgjørende betydning for byen og hele regionen. Egenverdien med at universitetet er lokalisert i Bodø er innlysende, men nå er ikke det engang nok. I bystyret vedtok Høyre, Venstre, MDG, Krf og FrP å kjøpe studenter fra sine hjemkommuner. I vedtaket om flyttetilskudd til studenter skal man gi studenter med annen hjemstedsadresse 5000 kroner i hånda for å ta utflytting til Bodø. Et nobelt og hyggelig tilskudd, eller?

Dette innebærer at man tapper kommunene som avleverer studenter til Bodø for kjærkomne ressurser. Vestvågøy mister nesten 700.000 kroner, Meløy ca 600.000 kroner, Fauske ca 550.000 kroner og Rana kommune ca 1,1 million kroner. Dette er penger som kommunene rundt oss bruker til å skape gode samfunn for sine innbyggere, til helseomsorg, barnehager og veier. Vi legger merke til at Høyre nå sier at de vil skåne Nordland, men kun stjele fra de andre fylkene. Dette blir nesten parodisk. Høyre argumenterer med at dette forslaget kan gi bedre studentvelferd, men det skal altså ikke gjelde for studentene fra Nordland.

Uansett hvor mye man vil ro seg vekk fra forslaget, står vi igjen med følgende resultat: Høyre med sine samarbeidspartnere gir blaffen i de andre kommunene, man tar fra de små for å bruke på seg selv. Man gir også blaffen i samarbeidet mellom kommuner. Mange år med å bygge tillit med nabokommuner har nå fått en skikkelig knekk. Reaksjonene fra kommuner rundt om i fylket har selvsagt ikke latt vente på seg. Tror man at man i fremtiden får velvilje og støtte fra disse kommunene til store og viktige prosjekter for Bodø ved å opptre som en bølle i klassen?

Bodø kommune og næringslivet i Bodø har, gjennom et godt samarbeid over år, brukt betydelige midler på omdømmeprosjekt, som f.eks. Bodø i Vinden. Med dette forslaget fra Høyre med flere har man i løpet av dager bygget ned omdømmet til Bodø som storebror og fylkeshovedstad betydelig.

Vi har kun én oppfordring til Høyre: Legg forslaget vekk, lengst nederst i en skuff. Lås skuffen og kast nøkkelen!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags