Det har ikke hendt i nyere historie at posisjonen har lidd nederlag

Ordfører Ida Pinnerd (Ap) og varardfører Synne Bjørbæk (Rødt) under torsdagens budsjettmøte i bystyret.

Ordfører Ida Pinnerd (Ap) og varardfører Synne Bjørbæk (Rødt) under torsdagens budsjettmøte i bystyret.

Av
DEL

KommentarDet har ikke hendt tidligere i nyere historie i Bodø at posisjonen har lidd nederlag på budsjettet. Det skjedde torsdag, og viser at ikke alt kan kjøpes for penger.

Å kjøpe seg støtte er vanlig i politikken. Det skjer enten vi snakker om Stortinget, fylkestinget eller kommunestyrene. Dette er en vane småpartier i vippeposisjon vet å bruke til egen fordel. Uttellingen er stor i kroner og øre. Ett av de dyreste kjøpene i så måte sto tidligere ordfører Odd-Tore Fygle (Ap) for. For å sikre seg Kristelig Folkepartis støtte i perioden 1999–2011 ga posisjonen løfte om ny kirke på Hunstad. Prislappen endte på rundt 90 millioner kroner, og ble en stor belastning på senere budsjetter.

Ole Hjartøy (H), som var ordfører i Bodø i perioden 2011-2015, kjøpte seg støtte fra det samme partiet gjennom å tilby et allhus til 17 millioner, og ny bygdebåt til 6,5 millioner, til de rundt 100 fastboende i Helligvær. Den borgerlige posisjonen med Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet holdt likevel ikke perioden gjennom. Sp brøt ut et halvår før valget i 2015, noe som påførte ordfører Hjartøy flere tapte voteringer – men ingen krise.

Nå har vi igjen sett at det handler om å tilby det småpartier etterspør. I det borgerlige budsjettet har KrF fått en «kirkepakke» til fem millioner hvert år fram til og med 2022. Ikke til noen ny kirke i Bodø kommune, men til «generell oppgradering av kirker». Kirkelig Fellesråd skal avgjøre hvordan pengene skal brukes.

KrF selger seg aldri billig, og gjorde det heller ikke denne gangen. KrF har vært partiet som har fått meste igjen for å være i vippeposisjon. Sett i forhold til resultatet i kommunevalgene – KrF fikk bare 2,6 prosent av stemmene i 2015 – er resultatet svært godt for minipartiet. Faktisk formidabelt, de tre siste valgperiodene sett under ett. Flertallet av Bodøs befolkning ville nok ha brukt pengene annerledes.

At KrF ikke støtter venstresiden i bodøpolitikken, er for øvrig motsatt av hva fylkesleder Ingelin Noresjø tidligere har ønsket i rikspolitikken. Det Knut Arild Hareide ikke klarte sentralt, ble heller ikke noe av lokalt.

 Nei, jeg skal ikke nevne Mammon ...

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags