Den palestinske katastrofen

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.15.mai i år er det 70 år siden starten på palestinernes katastrofe/nakba, da mer enn 750.000 mennesker ble fordrevet fra sine hjem og siden har levd som flyktninger. Dette skjedde i forbindelse med opprettelsen av staten Israel, sanksjonert av FN. Samtidig lovet FN i Resolusjon nr 194, at palestinerne hadde rett til retur til sine hjem. Dette er ennå ikke innfridd – 70 år senere.

I stedet har situasjonen for palestinerne gått fra vondt til verre.

I 1967 okkuperte Israel Vestbredden, Gaza og Øst-Jerusalem ,i tillegg til Golanhøydene i Syria.

I 1993 ble Osloavtalen inngått, uten at dette har ført til fred. Tvert imot. Etter at denne avtalen ble inngått har separasjonsmuren bredt seg over store deler av Vestbredden. Antallet ulovlige israelske bosettere på palestinsk område nå økt til mer enn en halv million.

I 2007 ble Gazas grenser totalt blokkert av Israel. Siden har Gaza blitt karakterisert som verdens største fengsel. FN sier nå at Gaza kan bli ubeboelig inne 2020 på grunn av den israelske blokaden og tre kriger mot et forsvarsløst folk som ikke har noe sted å rømme.

«Den store marsjen», opprøret som nå pågår i Gaza, er et initiativ fra palestinerne for å rette verdens oppmerksomhet mot den pågående nakba (katastrofen). Situasjonen er spesielt ille på Gaza, der nærmere 2 millioner mennesker er innesperret på et areal mindre enn Bodø kommune. De er nektet de mest elementære rettigheter, som tilgang på mat, vann, helsetjenester, mm. Arbeidsledigheten er skyhøy.

Hver fredag er det demonstrasjoner. En sikkerhetssone på flere hundre meter hindrer palestinerne i å komme helt bort til grensen. På tross av denne avstanden ligger israelske soldater på den andre siden av grensen og skyter med gummikuler og skarpt mot ubevæpnede mennesker. Siden 30.mars er 39 mennesker drept, derav flere barn. Over 4000 er såret og belaster nå et helsevesen som fra før er presset til det ytterste. Leger uten grenser melder om grusomme skader som ofte fører til amputasjoner. De fleste skadde er unge og risikerer et liv som uføre. «Den humanitære situasjonen i Gaza er ille. Ingen prøver å finne en løsning. De som bor der får ikke reise derfra. Vi er veldig bekymret», sier Marie Ingres, sjef for Leger uten grensers arbeid i Palestina.

I 70 år har Israel fått holde på med sin undertrykkelse, sine kriger og sine overgrep mot den palestinske befolkningen, på tvers av alle resolusjoner og lovnader fra FN og i strid med folkeretten. Norge gikk til sanksjoner mot Russland etter annekteringen av Krim i 2014. Hvorfor sanksjoneres det ikke på samme måte mot Israel, som beviselig har tatt full kontroll over de palestinske områdene?

Palestinerne trenger vår støtte for å komme ut av sin fortvilte situasjon. De oppfordrer til boikott av israelske varer og tjenester. Boikott er et fredelig og folkelig og ikke minst potensielt effektivt mottrekk mot en okkupasjonsstat som nekter å bøye av.

Vi oppfordrer alle palestinavenner til å slutte opp om Palestina-parolene i årets 1.mai-tog!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken