Marsj for forskning

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevPå lørdag 22/4 ble det arrangert marsjer for forskning/vitenskap rundt om i verden, så også her hjemme på berget. I Bodø ble den arrangert fra Nord universitet. Jeg var ikke invitert, så jeg vet ikke stort annet om marsjen enn det media har funnet for godt å presentere; AN var velsignet fri for stoff om saken. Det kunne imidlertid ikke være klimaforskning det dreide seg om, ifølge media er det jo opplest og vedtatt at vi har en global oppvarming, faktisk 0,7 grader siden den lille istid for 130 år siden, og den er menneskeskapt ifølge CO2-religionen. Det er lenge siden Gro Harlem Brundtland som leder i en eller annen FN samling slo fast at «Science is settled», og vi fikk Kyoto protokollen å hanskes med. Etter det har det rullet milliarder ut i sluket for å stoppe oppvarmingen, og forskningen om det ikke eksisterende problem som global oppvarming representerer er intensivert. Hva er det da forskerne marsjerer for? Kanskje fordi klodens temperatur har vært forbausende stabil i de siste 19 år, så da må en forske på det? Er ikke «science settled», kan det være at noen har tatt feil?

Kanskje det er fordi USA har fått en ny president, som har satt foten ned for bruken av skattebetalernes penger på unyttig forskning på klimaendringer og såkalt ren energi? I Spania er det forsket på virkningen av satsningen på ren energi. Resultatet var nedslående, for hver arbeidsplass etablert i ren energi gikk 2,2 arbeidsplasser fløyten i annen næringsvirksomhet. Hvorfor? Den oppskrytte rene energien ble for dyr for virksomhetene. Den vanlige forbruker satt med regningen. Som i Tyskland og England er det vel og i Spania en del som ikke makter strømregningene og får strømmen avstengt. Grønn energifattigdom. I dagens AN (Apropos 27/4) nevnes det et ønske om å få opp strømprisene her på berget med 30%, så vi skal vel bli grønnere etter hvert.

Forskningen her på berget vedrørende «ren energi» ser ut til mer å dreie seg om hvordan politikerne skal klare å tømme lommebøkene til folk med alle slags smarte triks. Stoltenberg hadde sitt månelandingsprosjekt på Mongstad. Ikke så få milliarder kr kastet inn i å få månelandingen under kontroll, fåfengt. Vindkraftverk popper opp på de mest utilgjengelige steder, med utrulling av rene autostradaer i jomfruelig terreng. Når turbinene vel er oppe, forsøker en etter beste evne å selge misèrene til utenlandske selskap som ønsker en fot innenfor det norske energimarkedet, men selvsagt ikke til en hvilken som helst pris. De håper at det skal bli kraftkabler på kryss og tvers til utlandet som skal sikre at kraftprisene (og linjeleien) skal fly i været, på linje med Obamas drøm i USA. Apropos det, så oppgir Steven Koonin at Obama-administrasjonen produserte falske nyheter ved bruk av organisasjonene NOAA og NASA-Giss som passet inn i deres klimapolitikk (klimarealistene.com). Her på berget forsøker NRK med ensidig debattvinkling og god hjelp av bl.a. Samset i Cicero å gi inntrykk av enighet om at verden går mot katastrofe hvis ikke vi fortsetter den politisk vedtatte galimatias (NRK, Debatten, 27/4).

Nordkraft i Narvik ble kvitt underskuddsforetaket med 16 vindturbiner på Nygårdsfjellet. Jammen klarte de og å bli kvitt de prosjekterte vindkraftverk på Ånstadblålia i Sortland kommune og Sørfjorden i Tysfjord til energiselskapet Futum i Finland. Troms kraft må visst nedskrive vindkraftverket Fakken en del mer før de blir kvitt det anlegget, jeg vet ikke status på det andre prosjektet de har holdt på med. Nord-Trøndelag Energi gikk ifølge media på en smell på 700 mill kr for vindkraftverket sitt på Hundhammerfjellet – var visst relatert til forskning. Nå river de hele greia og starter på nytt. Jeg regner med at fylkespolitikerne kan ta ut utbytte av tapene. Finansavisen advarer Statkraft mot årlige tap på 300 mill kr på Fosen og Snillfjord satsingen.

Joda, det er lønnsom klimaforskning som bedrives rundt om, i det minste for forskerne, og ifølge politikerne skal vi fortsette med det. Siste nytt er at klimaforskerne har kjørt modellberegningene sine for Svalbard og området rundt, og funnet at klimaet der er i ulage, og verre blir det. Det er sikkert fagfellevurdert forskning. Ifølge krystallkula deres skal temperaturen der oppe fortsette å stige. Bjerknessenteret reklamerer for havnivåstigning i Bergen, må visst bruke vadere for å gå på Bryggen om de får det som de vil.

Og klimaet har Solen og naturkreftene kontrollen med, så det er utrolig mye penger som kan brukes uten at det endrer værmeldingene til det bedre. Solforskerne sier vi får det kaldere i årene som kommer. Som om det ikke er kaldt nok med 40-70 cm snø på Østlandet 19. april og flere meter i indre Salten.

God forskning.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags