Norge måtte reagere overfor Russland, og man skal ikke overdrive faren for motreaksjoner

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederForholdet mellom Russland og Vesten går fra ille til verre. Bakgrunnen er at en tidligere engelsk agent og hans datter nylig ble forsøkt drept med nervegift.

Begge var opprinnelig russere, men hadde engelsk statsborgerskap og drapsforsøkene skjedde på britisk jord. Flere hundre andre mennesker ble også skadet under angrepet.

Ifølge britisk politis etterforskning er det ingen tvil om at giften som ble brukt er av russisk opprinnelse. Den er og av en type som kun stater, eller statlige organer har tilgang til.

Det betyr at drapsforsøkene enten er utført etter ordre fra den russiske stat, eller av statsorganer utenfor politisk kontroll. Ansvaret ligger uansett hos den russiske stat, og som svar utviste Storbritannia 23 russiske diplomater, anklaget for å være spioner.

Russerne har nektet for enhver befatning med angrepet, men britene har lagt fram beviser som i hvert fall har overbevist deres partnere i EU og Nato.

I går kom reaksjonen; USA utviser 60 russiske diplomater og 14 EU-land fra 4 til 1 hver. Norge utviser en diplomat, og reaksjonen fra den russiske ambassaden kom prompte; slike «fiendtlige handlinger» er ikke heldig for et gjensidig samarbeid, og vil få konsekvenser. E

En av disse er åpenbar, det vil bli enda vanskeligere å løse saken med spionanklagede Frode Berg. Men det kan også ramme samarbeidet over grensen i nord mer direkte, et samarbeid som alt er anstrengt på grunn av sanksjonene etter anneksjonen av Krim.

Norge hadde neppe noe annet valg enn å reagere overfor Russland, etter et angrep med nervegift på en allierts territorium. Slik man ikke hadde da sanksjonene ble innført.

Dette er altså del av et større bilde, noe russerne selvsagt innser. Ambassaden hevder selv i sin kommentar at Norge handler «etter press utenfra».

Det kan bidra til at de bilaterale forbindelsene ikke rammes for hardt. Det er nemlig også i Russlands interesse å ha lavspenning i nordområdene.

Man skal derfor ikke overdrive faren for represalier, men uansett er dette nok et bidrag til å fryse ned kontaktene, og holde temperaturene i det gjensidige samarbeidet på et lavmål i mange år ennå.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags