På tide å klare seg selv og ha det fint

Byen

Byen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.De små kommunene i Nordland har nå unisont sagt at de har det kjempefint og skal fortsette å ha sine egne kommunevåpen, lokaldemokrati og sykehjem og grendeskoler med fem elever. Det er fint, og ære være og alt det der. Fremtiden er så lys og skinnende for disse små kommunene at det nok må deles ut solbriller i kommunestyrene.

Nok om det, nå når kommunereformen er lagt ned og avviklet, og de nye overføringsordningene får effekt for kommunenes inntekter i årene fremover, er det på tide at de store kommunene i Nordland tar grep for å sikre sitt eget driftsgrunnlag.

Alle kommuner i fylket har interkommunale samarbeider på mange felt – mange av disse er iverksatt både for å spare penger og for å slippe kommunesammenslåinger. Imidlertid er det en kvalifisert gjetning at kostnadene i disse interkommunale ordningene er skjevfordelt, og at det er de store kommunene som bærer en uforholdsmessig stor del av byrden med å drifte disse samarbeidsordningene.

Kommunene Bodø, Rana, Vefsn, Narvik, Brønnøy og Sortland bør nå se nærmere på hvilke kostnader man har med å drifte IKT-løsninger, barnevern, renovasjon og så videre for de små kommunene. Hvis de store kommunene pr. i dag subsidierer de små kommunene i interkommunalt samarbeid synes det ikke urimelig at man i større grad lar småkommunene betale den reelle prisen for disse tjenestene. Eventuelt kutte alle samarbeidsordninger som medfører subsidiering av de selvstendige småkommunene som klarer seg selv så utmerket godt.

De store kommunene har sterke fagmiljøer og mye spisskompetanse, og det er ikke urimelig at disse kvalitetene først og fremt kommer innbyggerne i egen kommune til gode. Hvis de frivillig små kommunene skal nyte godt av disse godene er det ikke urimelig at tjenestene har en reell pris.

Barnevern er en sektor hvor de fleste kommuner sliter, både store og små. Jeg er sikker på at barnevernet i de store kommunene i Nordland vil bli mye bedre i egen by hvis man avslutter det interkommunale samarbeidet på dette området og konsentrerer ressursene i egen bykommune.

De små kommunene har det fint og klarer seg godt på egen hånd. Det er en smal sak for små kommuner å etablere eget barnevern, rekruttere mange kvalifiserte sosionomer og drifte dette til beste for sine 1 400 innbyggere.

Og etablere sin egen renovasjonsordning med innhenting, transport og deponi uten sigevann til havet eller elva. Søpla fra småkommunene skal ikke lenger kjøres inn til de store kommunene og deponeres der.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken