Gå til sidens hovedinnhold

Det viktigste er kvalitet

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En god oppvekst varer livet ut. En viktig støttespiller i oppveksten for barna våre er barnehagen. Barnehagen er viktig arena for lek, læring og mestring. Kvaliteten i barnehagen er således det vi bør være opptatt av – ikke hvem som driver den.

Nordland SV har nå satt i gang valgkampen sin. Misjonen er like enkel som den er urimelig: Å komme de såkalte velferdsprofitørene innen barnehagesektoren til livs. Men hvem er egentlig disse profitørene?

I 2016 var det 5980 barnehager i Norge. Av disse er litt over halvparten i ikke-kommunal regi, og rundt 140 000 barn gikk i disse barnehagene i fjor. Når SV går til angrep på eierne av barnehagene, går de også til angrep på barnehagetilbudet til 140 000 tusen barn. De skyver barnehagekjedene foran seg i retorikken sin, men glemmer med det alle de små barnehagene drevet av lokale ildsjeler. Viktige lokale arbeidsplasser, startet av mennesker som ser muligheter til å gi et ytterligere tilbud til barna våre. Dette er menneskene SV har gått til valg på å ta.

For Fremskrittspartiet er tilbudet til barna det som står sentrum, ikke hvorvidt barnehagen på papiret er organisert som et kommunalt foretak, et aksjeselskap eller som et enkeltmannsforetak. Vi ser på flere områder at private og ideelle aktører har levert gode velferdstjenester til det offentlige i årevis. Det er en fordel at både kommunale og ikke-kommunale aktører tilbyr barnehagetjenester, og at de på den måten bidrar til å forbedre hverandre.

Brukt på en riktig måte, vil private og ideelle aktører kunne gi gevinster i form av bedre kvalitet og lavere kostnader, sammenlignet med en situasjon med kun offentlige aktører. Det viktigste for foreldrene er tryggheten til at kvaliteten i barnehagen til deres barn er god nok. La oss da heller fokusere på det, enn å gjøre barnehagene til gjenstand for en politisk vendetta tuftet på en ideologisk overbevisning. Det har nemlig ikke barna våre fortjent.

Jeg håper derfor SV finner tilbake til den tiden hvor de la de ideologiske skylappene til side, og satte barnas behov i førersetet. Det var utgangspunktet for barnehageforliket inngått mellom de rødgrønne partiene og FrP i 2002. Resultatet av en slik tilnærming ser vi nå 14 år senere, ved at nærmere 85 000 flere barn går i barnehage i dag, enn det som var tilfellet i 2002. Med andre ord; mangfoldet av barnehager har blitt større, prisene har gått ned slik at flere fikk mulighet til å sende barna sine i barnehage, og flere barn får nå en arena for lek, læring og mestring. Det er politikk som virker.

Kommentarer til denne saken