Neste steg for kommunen bør være å tilrettelegge for at også ungdom kan ha råd til å bo i Bodø sentrum

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDet rives og bygges som aldri før i Bodø sentrum. Det har for så vidt vært situasjonen lenge, men denne gang er det primært boliger det handler om.

Sju større prosjekter vil i løpet av kort tid gi sentrum nesten 700 nye leiligheter. Det vil si at innbyggertallet sentralt i Bodø i 2020 vil være omtrent dobbelt så høyt som i dag. Slik sett kan man god kalle det som skjer i Bodø nå et hamskifte.

Byen har vokst lenge og den har vokst raskt, men nye innbyggere har stort sett måtte finne seg bosted i utkantene. Det er Hunstad, Mørkved, Skivik, Løpsmark osv. som har vokst.

Årsaken er enkel; der fantes det lett tilgjengelige arealer til boligbygging. En av konsekvensene ble et behov for å bygge ut infrastruktur andre steder, inkludert City Nord som etter hvert ble det foretrukne handelssted for mange.

Det førte igjen til stagnasjon for handelsnæringen i sentrum. Når folk først måtte kjøre bil for å handle, var det mye enklere å dra til City Nord, med sine parkeringsplasser, enn inn i et sentrum med mindre og dyrere parkering.

Dette er en utvikling som ikke er unik for Bodø, store kjøpesentra med parkeringsanlegg har tømt sentrum i mange, norske byer for butikker.

Overgang til nettbank og post i butikk har bidratt til at det ikke lenger er like nødvendig å besøke sentrum for å få utført sine ærender.

Skal trenden snus er det bare en måte å gjøre det på; flere mennesker må bo i sentrum. Det er det som nå skjer i Bodø, og det er en villet politikk.

Økt fortetting, parkering under bakken og vilje til å lempe på høydebegrensninger var nødvendige politiske grep for å få dette til. Nå viser det seg at det også finnes et ønske blant folk om å bo sentralt.

Til AN fredag sier styreleder Eirik Tostrup i gårdeierforeninga at hver nyinnflyttet sentrumsboer tar med seg en kjøpekraft på 80.000 kroner. Som de nå kan bruke innen gåavstand. Det kan gi en handelsboom i sentrum.

Dessverre vil de fleste, nye beboerne være god voksne mennesker. Neste steg bør derfor være å tilrettelegge for at også ungdom kan bo sentralt, gjennom utleiebygg eller andre grep for å få ned bokostnadene.

Klarer kommunen det, vil sentrum bli enda mer levende.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags