Dere som velger å gå løs med hunden der dette ikke er tillatt, bryter norsk lov

Kritisk: Vår journalist Kjetil R. Anda mener hunder bør holdes i bånd hele året - uansett.

Kritisk: Vår journalist Kjetil R. Anda mener hunder bør holdes i bånd hele året - uansett.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerNå er jeg lei. Lut lei! Dessverre er man kommet dit at det knapt går an å gå på tur i Bodø, uten å møte en løs lurvete firbent. Loven er klinkende klar: «Hunder kan bare være løse når de a) blir fulgt og kontrollert på aktsom måte, eller b) er forsvarlig inngjerdet på et sted som ikke er åpent for allmenn ferdsel». Men som med mange andre regler, gjelder dette tydeligvis kun enkeltmennesker. Da er det veldig synd for de hundene som må avlives etter å ha bitt andre, fordi eieren er så hensynsløs at den velger å gå med hunden uten bånd. Kanskje er det ikke bare hundens feil at den blir sint på andre?

Ja, jeg har hund selv. To faktisk. Og jeg må si jeg skjønner dem som velger å gå uten bånd. Det er praktisk. Jeg har gjort det selv. Men da jeg ikke lenger kunne garantere at hundene kom på innkalling hver eneste gang, var det ikke annet å gjøre enn å gå med bånd konsekvent hver eneste tur – hver eneste dag. Hvorfor? Fordi jeg brøt loven ved å ha dem løse.

Det handler om respekt overfor andre mennesker og dyr. I loven vises det i stor grad til bufe og andre beitedyr når det argumenteres for at hundene skal være i bånd. Likevel mener jeg det er vel så viktig å tenke på andre brukere av turområdet. Hvordan kan du som hundeeier vite om personen du møter på stien ikke er redd for hunder? Hvordan kan du som hundeeier vite hvordan andre hunder reagerer når det kommer en løs løpende mot dem, uten at du som eier klarer å stoppe den? Kanskje er du fullstendig klar over at hunden din er kjempesnill og aldri har gjort noe galt, men det vet ikke vi andre som møter hunden din for første gang.

Skrekkeksemplene er mange. Hos meg selv inkludert. Senest i helgen da det kom løpende en løs hund – som var langt større enn mine to til sammen. Eieren var flere titalls meter bak, og naturligvis knurret samojeden og flekket tenner. I desperasjon brølte jeg etter eieren, som kom løpende og fikk kontroll på dyret. Uten beklagelse, og labbende videre på turstien uten å sette hunden i bånd. Få dager senere observerer jeg samme person, samme hund, og samme uaktsomhet ved å la hunden gå løs. Jeg har til og med en nær bekjent som av eieren fikk trussel om å få hunden etter seg, da hun ba om ta den i bånd. Er det slik vi ønsker å behandle hverandre?

Dere som velger å gå løs med hunden der dette ikke er tillatt, bryter norsk lov. I hundeloven heter det at man straffes med fengsel og bot dersom lovens paragrafer brytes. Opplysninger fra Salten tingrett viser at hundeloven ikke ble brukt en eneste gang i straffesaker i 2017. Derfor slår jeg et slag for båndtvang hele året, og at det faktisk utføres kontroller rundt omkring på turstiene. Ikke bare for vår egen del, men også hundene slik at flere slipper å avlives på grunn av uaktsomme og ansvarsløse eiere.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags