Gå til sidens hovedinnhold

FRITT PALESTINA - Vi må ikke gi opp solidariteten

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det var flott å oppleve 1. mai som samlet mange under fanen "Fritt Palestina- Boikott Israel". Godt å lese engasjerte avisinnlegg med støtte til et folk som har levd i 70 år uten frihet.

Situasjonen i Gaza nærmer seg en katastrofe: Barna leter etter fisk de kan spise i kloakken i Gaza, Azam på 14 år som ble skutt i hodet mens han deltok i en demonstrasjon mot de forholdene han lever under og Ahed på 17 år som soner en åtte måneders dom for å yte motstand mot okkupasjonen. Sterke historier. Allikevel bærer Palestinerne et håp - og da er det viktig at vi følger opp med det vi kan bidra med.

I februar ble BDS - bevegelsen nominert til Nobels fredspris av stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes(Rødt). BDS står for boikott, desinvesteringer og sanksjoner, og er et demokratisk og ikkevoldelig middel med mål om å presse Israel til å avslutte sin ulovlige okkupasjon og kolonisering av Palestina.

Boikottarbeidet er ikke forbeholdt de store organisasjonene og politiske partier. Alle kan bidra og utgjøre en forskjell! Palestinakomiteen vil fremover ha fokus på salg av israelske grønnsaker og frukt i butikkene.

For stadig flere norske forbrukere er de israelske produktene blitt et hverdagssymbol på den israelske okkupasjonen. Palestinakomiteen oppfordrer alle til ikke å kjøpe varer fra en stat som bryter folkeretten og menneskerettighetene.

Coop og BAMA er de største norske importørene av frukt og grønt fra Israel. Selskapene handler med israelske leverandører som også har produksjon i de ulovlige bosettingene på okkupert palestinsk jord. • BAMA leverer varer blant annet til Rema 1000 og NorgesGruppen som eier Meny, Kiwi, Joker, Spar, Bunnpris og Eurospar.

Coop og BAMA er begge medlemmer av Initiativ for Etisk Handel (IEH) hvis formål er å fremme ansvarlige leverandørkjeder slik at internasjonal handel bidrar til å ivareta menneske- og arbeidstakerrettigheter, bærekraftig utvikling og forsvarlig miljøhåndtering. Vi oppfordrer Coop og BAMA til å følge sine vedtatte etiske retningslinjer og avslutte import av frukt og grønt fra okkupasjons- og apartheidregimet Israel.

En palestiner på besøk i Norge uttalte: "Vi gir aldri opp - det gir håp at det stadig blir flere palestinavenner i verden og i Norge".

Kommentarer til denne saken