Gå til sidens hovedinnhold

Vi trenger en fluorfri langrennssport nå!

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Langrenns-Norge har søndag 15. oktober en gylden sjanse til å samle seg om å fjerne giftige kjemikalier fra barne- og ungdomslangrenn. Et forbud mot fluor vil løfte frem sunne verdier, gode holdninger og gjøre det mindre komplisert å drive med langrenn. Det kan styrke rekrutteringen på landsbasis.

Vi som har frontet et nasjonalt fluorforbud i skismøring i barne- og ungdomslangrenn mener tiltaket må komme nå. Det må tenkes praktisk og enkelt. En av våre unge utøvere uttrykte det enkelt i et NRK intervju sist vinter: «Når vi smører uten fluor så blir det likt for alle, og det handler ikke om hvor dyr smøring du har. Det handler om hvor god du er».

 Nå mener vi det er særdeles viktig at våre styrende skimakter sier klart og tydelig fra hva det er som skal gjelde, og at de også flagger at det kommer til å bli gjennomført kontroller. Dette er mulig å gjennomføre med utvalgte stikkprøver. Det vil virke preventivt slik at vi ikke får en bølge av mistenkeliggjøring på skiarenaen for de unge.

Fluor i skismøring er også en sak som godt kan komme opp internasjonalt, og da vil den berøre langt flere enn de unge skiløperne. Norge kan som verdens ledende skinasjon ta føringen på dette. Ordene kommer fra Vegard Ulvang som er leder av langrennskomiteen i det internasjonale skiforbundet (FIS).

Vi som er engasjert i saken her i Asker mistet en av våre ildsjeler i en kreftsykdom som med stor sannsynlighet skyldtes fluor i skismøring. Det har satt spor. Mange har engasjert seg, og flere renn har valgt å profilere seg som «Tøffest uten fluor»

Og så er de høyfluorerte produktene veldig dyre (typisk kr 1000 til kr 1600 pr. enhet) og til dels veldig udrøye. En pulverboks holder kanskje til 4-5 par ski. Innen disse er toppet med fluider og/eller fluorklosser, så koster denne herligheten flere hundre kroner pr. par. Noen vil si det er verdt pengene fordi utøveren suser ned bakkene med god gli og kanskje en god plassering på listen. Men det er et nullspill. Bruker alle fluor er man like langt, det blir samme resultat hvis ingen bruker det. Den beste skiløperen vinner uansett.

Det skipolitiske dokument sier ting fint: Skiforbundet skal gjennom holdningsskapende arbeid og fokus på fair play, antidopingarbeid og positive og sunne verdier, bidra til flest mulig, best mulig, lengst mulig.

Nå er fluor satt på dagsorden: Vi håper og tror på at djerve ledere i landets skikretser, inkludert Nordland skikrets, gir skistyret i Norges skiforbund det klare råd på Høstmøtet 15. oktober, at Langrenns-Norge ønsker et nasjonalt forbud mot fluor i skismøring. Langrennssporten, helse og miljøet vil vinne.

Kommentarer til denne saken