Det er å håpe at landsmøtet i Ap holder fast ved kravet om konsekvensutredning

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerAt ledende politikere i Bodø og Nordland Arbeiderparti nå seier nei til en konsekvensutredning av oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja fortsetter å skape bølger. Både innad i Ap, i oljebransjene og blant arbeidslivets organisasjoner. I et felles innlegg i AN denne uken ber lederne for LO og NHO i de tre nordnorske fylkene Ap om å holde fast ved sitt ja til konsekvensutredning. Det samme har lederen for bransjeorganisasjonene Norsk olje og gass – den gamle Ap-kjempen Karl-Eirik Schjøtt Pedersen – gjort. Han mener et nei til å framskaffe de fakta en konsekvensutredning vil gi, er å si farvel til en ressursforvaltning basert på kunnskap. Det har Schjøtt-Pedersen, LO og NHO helt rett i. Når Ap lokalt nå snur, er det basert på en politisk og ikke en vitenskapelig vurdering.

Det er ingenting som er kommet fram det siste året som reduserer behovet for en konsekvensutredning. Det er derfor å håpe at landsmøtet i Arbeiderpartiet til våren holder fast ved dette kravet når det gjelder Nordland VI. Det vil gi nødvendig kunnskap om hva effektene av oljeaktivitet kan bli, og dermed gi et trygger grunnlag for å avgjøre om slike aktivitet skal igangsettes eller ikke. Miljøbevegelsenes påstand om at en konsekvensutredning betyr en automatisk åpning av områdene for boring, er beviselig gal, og blir ikke mer korrekt av at den gjentas til det kjedsommelige.

Det som til sjuende og sist vil avgjøre om områdene åpnes eller ikke er nemlig en rent politisk avgjørelse, og den tas ikke før alle fakta er på bordet. Et helt annet poeng er at denne beslutningen i realiteten alt er tatt. Det blir ingen oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Det sørger den politiske situasjonen i dag – og i overskuelig framtid – for: Alle sannsynlige regjeringsalternativer avhenger av støtte fra partiet som sier tvert nei til konsekvensutredning. Det er da også noe av begrunnelsen for de nordlandspolitikere som har snudd; det blir ingen oljeaktivitet, uansett hva de måtte mene. Det er en politiske vurdering det er lett å forstå, men den innebærer altså også at man sier nei til en ressursforvaltning basert på kunnskap.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags