En skjødehunds bekjennelser

Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen.

Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen.

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

AproposDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Debatten har gått varm på lokale og sosiale medier etter at forfatter og skribent Morten Strøksnes i en kronikk, også gjengitt i Avisa Nordland, slo fast at «Bodø lenge har hatt rykte på seg for å være en ganske korrupt by».

Det hagler med kritikk og konspirasjonsteorier mot alt og alle, mediene inkludert.

Det er helt legitimt. Det skal vi tåle.

Noe spesielt blir det likevel når både redaktør og journalist for en mediebedrift i byen går til angrep på «andre» mediebedrifter i samme by. Fordi «andre» ikke har gravd fram eksempler på byens evne til å gjennomføre demokratiske prosesser.

Profilert redaktør Arne O. Holm i High North News (HNN) har skrevet en lang kommentar-artikkel i egen avis, der han refser journalister i «andre» mediebedrifter. Det er en stor logisk brist i Holms resonnement. Han fritar seg selv og egen redaksjon for alt ansvar for å «gjøre grave- og møkkajobben sjøl.»

Arne Finne, også han mangeårig journalist med fast hvilestilling i redaksjonen til Arne O. Holm, fulgte opp med et usedvanlig krast innlegg mot denne avis i lørdagens AN.

Under overskriften «Skjødehunden AN» slår han fast at pressen er den femte statsmakt, og at «en kastrert vaktbikkje som gjesper og later seg på makthavernes fang er egentlig ikke mye å fø på».

At Finne gjennom et langt presseliv ikke en gang har fått med seg at mediene defineres som den fjerde statsmakt, skal jeg ikke harselere over. Det er fort gjort å komme ut av tellinga når problemstillingene blir for komplekse. Utover tellefeil og uklare beskrivelser bringer ikke Finne inn en eneste ny informasjon til offentligheten i sitt innlegg utover å henvise til andres konspirasjonsteorier.

At både redaktør og journalist ikke gjør jobben selv, men legger skylda på andre, er oppsiktsvekkende. Tenk deg om redaktør og journalist i Dagbladet gikk hardt ut på kommentarplass, med krav om at VG må grave i en sak Dagbladet selv ikke vil ta i.  Det ville vært en oppsiktsvekkende dokumentasjon av egen udugelighet. Eller feighet.

HNN-redaksjonen kan vanskelig påstå at det ikke er en sak av interesse for egen publikasjon. De har jo allerede brukt mye tid og stor spalteplass på saken.

Det har muligens vært en i overkant lang fellesferie i redaksjonen på Mørkved. Både redaktør Holm og journalist Finne har glemt at samtlige av sakene Strøksnes referer til i sin kommentar er hentet fra Avisa Nordland.

AN har skrevet en rekke artikler om frimureriet gjennom årene. Vi har avdekket skattesaken i Stormen gjennom godt over 20 publiserte artikler. Vi har avdekket at bystyrevedtak ble opphevet av et fåtall personer uten mandat fra et nytt vedtak. Vi har publisert leder- og kommentarartikler om manglende gjennomføring av demokratiske prosesser. Det er også AN som har avdekket at Stormen-ledelsen kastet kulturhus-arkivet i søpla. Før de selv kom på at de ikke hadde kastet alt likevel.

I AN erkjenner vi at vi har et stort ansvar for å følge makta og prosessene.  Vi har avdekket skandaløse kostnadsoverskridelser på kai, sykehjem og kirke, feilplasserte bygg, ordførerens byggesak uten godkjennelse, framtredende politikeres regelbrudd i utleie og byggesaker og inhabilitet i toppledelsen av BBL. For å nevne noen saker.

Vi bestreber oss hver dag på å fylle vårt samfunnsoppdrag. Det er vår fordømte plikt. Fornøyd med egen innsats blir vi aldri. Vi er ydmyke. Det er alltid mer å hente. Men vi forsøker så godt vi kan med de rammer og ressurser vi har tilgjengelig, hver eneste dag. Det garanterer jeg at vi fortsatt skal gjøre.

Hvilken kritisk journalistikk har Mørkved-redaksjonen selv bidratt med? Tross dyktige journalister kommer jeg ikke på en eneste sak som har vekket oppmerksomhet eller satt dagsorden siden HNN ble lansert for halvannet år siden. Rollen som vaktbikkje begrenser seg til logrende reportasjer fra hundeløp i Alaska og andre fjerntliggende steder.

Men en ting skal de ha: Gravearbeidet for å finne fram til offentlige midler for å finansiere egne arbeidsplasser er av imponerende kvalitet. Uttellingen er like imponerende.

Og «makteliten» i Bodø og fylkeskommunen bidrar alene med 3,7 millioner kroner i DA-midler. I tildelingskomiteen sitter framtredende personer for næringsliv, politikk og offentlig forvaltning i Bodø.

Er det her årsaken ligger til at man ikke vil grave i nettverkene selv, men heller vil overlate jobben til andre? Sedate bikkjer er alltid lojale mot hånden som gir dem mat.

Det er fristende å avslutte med et sitat fra journalist Arne Finne:

«En kastrert vaktbikkje som gjesper og later seg på makthavernes fang er egentlig ikke mye å fø på».

Godt sagt, egentlig!

Jan-Eirik Hanssen, sjefredaktør

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken