Tiden er inne for at andøyasamfunnet aksepterer nederlaget og begynner å se framover

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tirsdag vedtok et flertall på Stortinget at Andøya flystasjon skal legges ned, og alt av overvåkningsfly samles på Evenes. Det var et ventet resultat, etter at Arbeiderpartiet 16. mai bekreftet at de står ved det forsvarspolitiske forliket de inngikk med regjeringspartiene i 2016.

Dermed er det satt sluttstrek for en lang og hard kamp fra andøysamfunnet for å beholde det som i realiteten er en hjørnesteinsbedrift.

Nå hevder både opposisjonen på Stortinget og den lokale aksjonsgruppa på Andøy at kampen ennå ikke er over, men det er vanskelig å se for seg hva man kan gjør mer.

Riktignok kan Andøy få en rolle i opplegget for mottak av alliert flystøtte, som regjeringen skal legge fram neste år, men det meste tyder på at Andøya flystasjon slik man kjenner den i dag om kort tid blir historie.

Det er en situasjon Andøya-samfunnet er tjent med å ta inn over seg så raskt som mulig. Jo fortere man klarer å se framover, jo bedre kan man utnytte velviljen til å bidra med en vellykket omstilling som i dag eksisterer både i regjering og på Stortinget.

Her har Andøy noe å lære av Bodø, selv om den omstillingen Andøy står overfor er mye, mye større enn den Bodø ble stilt overfor da hovedflybasen her ble lagt ned. Det er likevel påtakelig hvor raskt Bodø la bak seg nederlagsfølelsen, og heller begynte jakten på nye muligheter. Det var en framoverlent holdning som etter hvert ga statlige milliardtilskudd til å flytte en hel flyplass.

Flere av talerne i tirsdagens debatt om flystasjonens framtid understreket da også storsamfunnets ansvar for å bistå Andøy i omstillingsarbeidet.

Lederen for Stortingets utenriks-. og forsvarskomité Anniken Huitfeldt /Ap) sa det slik: Folk på Andøy har gjennom mange tiår ofret mye for Forsvaret, nå er det på tide at vi gir dem noe tilbake. Det har Huitfeldt helt rett i, og regjeringen bør føle det samme ansvaret.

Det betyr at andøysamfunnet får stilt til rådighet både penger og ekspertise for å finne fram til ny aktivitet og nye arbeidsplasser. Men selve omstillingen må lokalsamfunnet selv stå for.

Det vil de engasjerte og kreative innbyggerne på Andøy utvilsomt være i stand. Men det forutsetter at de raskt legger nederlaget bak seg og begynner å se framover.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags