Gå til sidens hovedinnhold

Det er forskjell på sexarbeid mellom samtykkende voksne, menneskehandel, og utnyttelse av prostitusjon basert på tvang

Artikkelen er over 5 år gammel

kronikk: Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Forbudet mot å kjøpe sex – som ble innført av den rødgrønne regjeringen i 2009 – burde oppheves. Først og fremst har ikke forbudet fungert slik som det var tenkt. Sexkjøp har fremdeles funnet sted – dog ikke lengre på bordeller og oversiktlige steder, men mer i de skjulte.

Dette fører meg til neste punkt; det er dermed blitt farligere å være sexarbeider. Å måtte finne kunder på gata er mye mer risikabelt og gir mer sannsynlighet for å bli utsatt for overgrep av ymse slag.

Dessuten er det enklere for bakmenn å utnytte prostituerte når sexkjøp må skje i det skjulte. Før sexkjøpsloven var Norge et av landene med minst organiserte markeder for prostitusjon. Prostituerte kom frivillig, leide seg leilighet og solgte sex derfra – uten innblanding fra noen hallik. Nå er det annerledes. Prostitusjonen er mer organisert og menneskehandel er blitt en del av hverdagen.

Det gjør derfor vondt å lese at SU-lederen fra Bodø, Andrea Sjøvoll, ønsker å beholde denne loven, på tross av at hennes eneste argumenter består av formeninger om hva som er moralsk galt å gjøre. Hun prøver å begrunne meningene sine ved at «prostitusjon er kvinneundertrykking», og at å legalisere at «menn skal kunne kjøpe kvinners kropp» er galt – men her må jeg si at jeg reagerer sterkt på at hun ikke er klar over, eller vil se, at menn også kan være prostituerte.

Sjøvoll har også misforstått det hun benevner som «rapporter som viser at loven har funket til det den var tenkt til.» Det er nemlig påvist av fagfolk og politi at grunnen til at rapportene viser at færre selger sex på gaten i norske byer etter sexkjøpsloven trådte i kraft, er fordi utlendingsloven er håndhevet strengere. Dette har altså ført til at selgere fra utlandet i fjor høst ble sendt ut av Norge, eller de valgte å reise selv.

Det er heller ingen som vet hvor mange som selger seksuelle tjenester – på gaten eller på innemarkedet, og ingen vet hvor mange som kjøper sex ifølge leder ved Pro Sentret. Det er ikke uvanlig at Sosialistisk Ungdom lukker øynene og ikke kan tro at noen kan ha andre verdier, meninger og synspunkter enn dem. Man kan ikke forby alt man ikke liker.

Det skal selvsagt understrekes at jeg som representant for et liberalistisk parti, er imot tvang. Tvang er en grov undertrykking og må slås hardt ned på – også i forbindelse med sexkjøp. Samtidig har jeg stor forståelse for at dette er noe som flere faktisk ønsker å gjøre frivillig, og det må de få lov til. Man må altså kunne klare å skille mellom sexarbeid mellom samtykkende voksne, menneskehandel, og utnyttelse av prostitusjon basert på tvang og vold.

Politiet må heller bruke tid på sistnevnte og på bakmennene, fordi bakmenn som bedriver menneskesmugling og tjener penger på andres elendighet, må straffes hardt. Fremskrittspartiets Ungdom mener at frivillig sexkjøp er en privatsak, og ikke noe staten bør blande seg inn i.

Hvis man avkriminaliserer sexkjøp, kan faktisk de som kjøper sex hjelpe politiet om de mistenker menneskesmugling framfor å få en bot om de tar kontakt politiet. Om sexarbeid blir et lovregulert yrke, kan man også ta i bruk ID-kort som beviser at man jobber frivillig og lovlig, mens å kjøpe tjenester av uregistrerte er ulovlig og straffes enda hardere enn i dag.

Sexarbeidere kan dermed også betale skatt, og på bordell kan sexarbeidere være ansatte med kontrakter og arbeidsvilkår. Dette vil også kunne ivareta sikkerheten og helsen til de prostituerte. Et oppvarmet sted hvor sikkerhetsfolk er tilgjengelige, og hvor andre står klare til å ringe etter hjelp fra politiet. Hvor de kan arbeide, og forlate stedet uten at kundene vet hvor de virkelig bor.

Fremskrittspartiets Ungdom, sammen med Unge Høyre og Unge Venstre, støtter oss med andre ord til menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International som ønsker avkriminalisering av sexkjøp internasjonalt. Dette først og fremst på grunn av sexarbeidernes behov for sikkerhet i hverdagen. Sexarbeidere er også mennesker, som fortjener rettigheter og respekt på lik linje med andre.

Kommentarer til denne saken