Å berge kulturlivet vil kort og godt gjøre oppbyggingen lettere

Av
DEL

LederKoronakrisen handler bokstavelig talt om liv, om å berge så mange som mulig av dem. Den handler også om å ha noe å leve av, ettersom stadig flere permitteres og blir uten inntekt på ubestemt tid. Men den handler dypest sett også om å ha noe å leve for, noe som gir livet innhold, glede, opplevelser og nytelse. På mange måter er det på dette området vi så langt er rammet hardest. Tilnærmet alt av kulturelle arrangementer, idrettsbegivenheter, restauranter og kafeer er borte. Ikke for alltid, men ingen vet når de kan gjenåpne igjen. Eller om alle vil kunne gjøre det, faren er stor for at både lokale serveringssteder og arrangører går konkurs eller gir opp. Nedstengningen av Norge rammer også mange kunstnere og kulturarbeidere hardt. Mange av dem tjente dårlig fra før, og har i utgangspunktet ikke samme rett til stønad som fast ansatte.

Deler av dette er det tatt hensyn til i de tiltak mot den økonomiske krisen regjeringen har vedtatt, eller er i ferd med å vedta. Det er bra, men neppe nok til å berge alle over denne krisen. Derfor har flere innen kulturlivet selv tatt initiativ til å bedre situasjonen. Konserter på nett er en slik metode, der folk kan sitte hjemme og nyte musikken for deretter å vippse en sum til artisten. Avisa Nordland samler fredag kveld flere slike lokale artister til en felles nettsending, der du som ser på kan gjøre det samme. Benytt deg gjerne av den sjansen, alle pengene går til artistene, ikke til AN.

En annen håndsrekning man kan gi arrangører og artister er ikke å be om å få penger tilbake for konserter som må avlyses. Det vil ikke være mulig for alle, noen av billettene er relativt dyre og ikke alle har god økonomi. Men de som føler de tåler det, kan gjerne bruke anledningen til å støtte kulturlivet på denne måten. Det vil de få igjen for senere. For reduseres antall, utesteder arrangører og artister framover, ender vi opp med et fattigere samfunn. Ikke minst gjelder dette på mindre steder, der det gjerne er noen få som holder kultur-, ute- og idrettslivet i gang. Forsvinner de, vil stedet du bor på bli et fattigere sted når krisa en gang er over.

For dette vil en gang ta slutt. Vi vet ikke når, men en dag er vi tilbake til «normaliteten». Da gjelder det å ha berget så mye som mulig av næringsliv, arbeidsliv og kulturliv. Det vil gjøre gjenoppbyggingen lettere, føre oss raskere tilbake til en situasjon der vi ikke bare streber etter å overleve, men leve. Da trenger vi restaurantene, konsertene, utstillingene og fotballkampene igjen. Og vi trenger de som skal fylle dette med innhold. Å ta vare på dem gjennom krisen er vårt felles ansvar, og vi kan alle bidra.

Å berge kulturlivet vil kort og godt gjøre oppbyggingen lettere når vi en gang igjen ikke bare vil ønske å overleve, men leve.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags