Andøya flystasjon i en større sikkerhetspolitisk kontekst

Illustrasjon fra utredningen "Et felles løft" 2015

Illustrasjon fra utredningen "Et felles løft" 2015 Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL
NATOs interesse for Andøya flystasjon er økende. Dette grunnet Russlands økte militære slagkraft og rekkevidde inn i Atlanteren der de kan avskjære livslinjen til Europa. NATO/USA vil derfor etablere et førstelinjes forsvar for å sikre forsyningslinjene.

LeserbrevDen 17. mai møtte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg USAs president Donald Trump i forbindelse med planleggingen av NATOs kommende toppmøte. På agendaen var det en sak som angikk Norge og Andøya direkte. På det kommende møtet i juli vil NATO formalisere beslutningen om en egen trans-atlantisk kommando for å sikre forsyningslinjene fra USA/Canada i krise/krig. Årsaken er en økende frykt for at Russland ved sin dobling av den militære slagkraften (ref. president Putin), og ikke minst at den økte rekkevidden på Russlands moderne våpen vil kunne avskjære den vitale forsyningslinjen over Atlanteren.

Med dagens økte russiske trussel ser derfor NATO og USA seg om etter egnede anlegg for et førstelinjes forsvar av forsyningslinjen. Et sted strategisk beliggende i forhold til det aktuelle operasjonsområdet er Andøya. Flystasjon er nærmest ideelt plassert for informasjonsinnhenting og etterretning i det aktuelle området. Informasjon som er kritisk for NATOs og Norges daglige vurdering av den internasjonale situasjon, trussel inkludert.

Norge bør derfor tilby NATO og USA Andøya flystasjon som er base for felles maritime operasjoner og allierte forsterkninger. USA, England og Norge vil alle om kort tid operere det moderne maritime overvåkningsflyet P-8 Poseidon. Og det er allerede lagt opp til samarbeid om teknisk støtte og opplæring. En base for felles operasjoner finansiers felles, og det vil redusere Norges kostnader i forhold til kun å vedlikeholde Andøya som en forsterkningsbase. Lokalt vil dette bety en revitalisering av Andøya samfunnet.

Videre bør Norge tilby FOH Reitan som et Sub-Headquarter under den kommende trans-atlantiske kommandoen. Dette vil styrke Norges medinnflytelse i operasjonene og befeste Reitans posisjon som et alliert hovedkvarter. Samlet vil Norge gi NATO et betydelig bidrag til en sikker situasjonsforståelse og sikre alliansens forsyningslinjer. Forsyningslinjer som er helt avgjørende for Norge i krise/krig.

En etablering av en alliert felles base kan vanskeliggjøres av våre antikvariske og såkalte selvpålagte restriksjoner og basepolitikk. Dette grunnet Norges avgivelse av selvstendighet og sikkerhetspolitisk råderett etter grove trusler fra Russland på 1948-49 tallet. Russland er selv i dag meget påpasselig med å håndheve sin etablerte kontroll over Norges sikkerhetspolitikk. Finland kvittet seg med en ydmykende vennskapsavtale allerede høsten 1990, mens Norge fortsatte å la russerne styre. Norge krever at våre allierte skal komme oss til unnsetning i krise og krig, men vi nekter samtidig våre allierte adgang til det området de skal forsvare.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags